Schweizerzug start digitale boeking containertreinen uit Antwerpen

Boekingen voor de regelmatige spoorverbinding tussen de terminals aan het Deurganckdok en Frenkendorf en Niederglatt in Zwitserland kunnen voortaan digitaal. Dat moet leiden tot meer transparantie en minder wachttijden en fouten.

De spoorverbinding van de Zwitserse operator Schweizerzug rijdt sinds december vorig jaar via het Duitse Neuss en van daaruit naar Frenkendorf bij Basel en Niederglatt bij Zürich. De trein, die oorspronkelijk werd opgestart vanop Antwerp Gateway, neemt sindsdien ook containers van MPET mee. Tussen Antwerpen en Neuss zijn er drie vertrekken per week, en tussen Neuss en de Zwitserse bestemmingen rijden wekelijks zes treinen.

Online boekingssysteem

Sinds begin deze maand kunnen gebruikers van de spoordienst terecht op een digitaal boekingsplatform. Via dat platform krijgen ze een overzicht van de beschikbare transportcapaciteit en ontvangen ze onmiddellijk bevestiging van hun boeking. Het systeem geeft directe feedback over de data van de klant en een alarm voor ontbrekende data. Dat moet foute boekingen voorkomen. Tot slot geeft het systeem automatische meldingen van herboekingen, vertragingen en van vertrek- en aankomsttijden van de lading.

De elektronische douanedocumenten van de klant voor de Zwitserse douaneadministratie worden opgeslagen op het platform. Klanten kunnen een overzicht van hun boekingen en douanedocumenten downloaden en krijgen een waarschuwing wanneer het scheepsnummer voor Antwerpen of andere documenten ontbreken.

Het digitaal platform is gratis beschikbaar voor alle Schweizerzugklanten. Geregistreerde klanten ontvangen binnen de 24 uren hun login.

Koen Heinen