Deutsche Bahn vergoedt gevolgschade spooronderbreking Rastatt

De Duitse spoornetbeheerder DB Netz gaat bedrijven, die schade hebben geleden door de wekenlange onderbreking van de Rhine-Alpine spoorcorridor, vergoeden. Betrokken bedrijven moeten nog tot midden 2018 wachten om te weten waarop ze recht hebben.

Tijdens het forum ‘Rastatt Never Again’ van de Zwitserse spooroperator Hupac heeft Frank Sennhenn, CEO van DB Netz, een onderdeel van Deutsche Bahn, aangekondigd dat alle bedrijven die verlies geleden hebben door de onderbreking van de spoorroute een vergoeding zullen krijgen. Door een verzakking in een in aanbouw zijnde spoortunnel onder het spoor was de Rhine-Alpine-corridor gedurende zeven weken onderbroken voor het goederenvervoer. De schade voor de spooroperatoren en spoorgebruikers liep in de miljoenen euro.

Momenteel bekijkt DB Netz met de aannemer van de werken aan de tunnel waarin de verzakking plaatsvond wie voor de schade verantwoordelijk is. Dat zal pas midden volgend jaar duidelijk zijn. Dan pas zal er over de hoogte van de vergoeding gesproken kunnen worden.

Verontschuldiging

Sennhenn verontschuldigde zich bij de 200 deelnemers aan het forum voor de spooronderbreking. “We zullen er alles aan doen zodat dit nooit meer gebeurt”, zei hij aan de aanwezige operatoren, expediteurs, en verladers. Die vragen van hun kant een nauwere samenwerking tussen de spoornetbeheerders in Europa. Volgens hen werd door dit voorval de intermodale strategie in vraag gesteld.

Bonus-malussysteem

DB Netz bekijkt ondertussen ook de mogelijkheid voor een bonus-malussysteem om vertragingen door de talrijke werven op het spoornet te vergoeden. Een van de pistes die gevolgd wordt, is een vergoeding van tussen 10 eurocent en 5 euro per minuut wachttijd als gevolg van spoorwerken.

Koen Heinen