De Ridder (N-VA): “Antwerpen meer op de kaart zetten als dé spoorhub”

De Vlaamse regering heeft aan spooroperator Lineas ruim 900.000 euro opleidingssteun toegekend. Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder (N-VA) zegt dat de regering hiermee Antwerpen meer als dé spoorhub van Europa op de kaart wil zetten.

Volgens De Ridder wil de Vlaamse overheid spooroperator Lineas met de opleidingssteun een duwtje in de rug geven bij zijn nieuwe intermodale ketenbenadering die hij met zijn Green Xpressnetwerk nastreeft. “Die benadering moet ook bijdragen om Antwerpen meer op de kaart te zetten als de hub voor spoorvervoer in Europa. Ze past bovendien in het modalshiftbeleid van de Vlaamse overheid”, zegt De Ridder. Dat Lineas voor zijn opzet ook heel wat aanwervingen doet, is voor de Vlaamse regering een reden te meer om de spooroperator te steunen. “Lineas gaat tot 250 nieuwe jobs creëren. Meer spoortrafieken naar Vlaanderen aantrekken, meer tewerkstelling en daarbij het havenverhaal, dat kunnen we alleen maar toejuichen”, besluit de volksvertegenwoordigster.

Lineas

De spooroperator zelf noemt de steun van de Vlaamse overheid een erkenning van het belang van het verspreid vervoer, dat echt een noodzaak is voor de klanten. “Dit is ook een erkenning van onze internationalisering en voor het belang van een performant spooraanbod voor de Vlaamse economie en voor het oplossen van de verkeersknoop”, zegt woordvoerster Veerle Van Mierlo.

De 913.855,97 euro ‘strategische transformatiesteun’ loopt over een periode van twee jaar. “Het gaat om opleidingen buiten de wettelijke voorziene programma’s zoals e-training, ‘gamification’ of het zo aangenaam mogelijk maken van de opleidingen, training voor de planningsystemen en gebruik van simulatoren. Men moet deze steun ook zien in het globaal investeringsbudget van 10 miljoen euro van Lineas. Zo zullen we nog dit jaar 200 nieuwe mensen aanwerven. Hun opleiding is een belangrijke investering”, besluit Van Mierlo.

Koen Heinen