DAF komt met stille CF voor nachtdistributie

DAF komt binnenkort op de markt met een fluisterstille versie van de CF. Het voertuig, dat vooral bestemd is voor stedelijke distributie in avond en nacht, wordt eind september op de IAA in Hannover voorgesteld. De CF Silent wordt begin 2015 leverbaar.

De nieuwe truck is uitgerust met 10,8 liter Paccar MX-11 Euro 6-motor met vermogens van 290 pk tot 440 pk. Op het dashboard bevindt zich een speciale ‘Silent’-knop. Door die in te drukken, schakelt de motorsoftware over op een programma waarbij koppel en toerental worden beperkt en er bij lagere toerentallen van versnelling gewisseld wordt. Ook de inkapseling van de versnellingsbak draagt bij aan een reductie van het geluid.

In deze speciale ‘Silent-mode’ heeft de CF Silent een geluidsniveau van maximaal 72 dB(A), waarmee aan de eisen voldaan wordt voor certificering als ‘Quiet Truck’. Daardoor is het mogelijk goederen te laden en lossen in gebieden waar ’s avonds, ’s nachts of in de vroege ochtend geluidsbeperkingen gelden.

De constructeur levert de stille CF distributietruck vanaf begin 2015 als trekker en als 4x2 bakwagen, met keuze uit dag-, slaap- en Space Cab-cabine en uit verschillende wielbasissen.