CrossTrades OBL test platform voor transportoplossingen in real time

Het internationale netwerk CrossTrades OBL lanceert begin februari samen met IT-partner Logit One een pilot van een wereldwijd digitaal platform. Het verbindt alle 75 netwerkpartners en hun 200 kantoren met elkaar. Leidraad is slimmer samenwerken.

CrossTrades OBL ontstond vorig jaar uit de fusie van de internationale netwerken CrossTrades (in 2015 opgericht door Rik Spruyt, met Gosselin en Syntrans als mede-aandeelhouders sinds 2016) en Ocean Bridge Lines (opgericht door Ahlers, met Syntrans als mede-aandeelhouder).

Netwerkniveau

Logit One heeft de voorbije vier jaar een SaaS (Software-as-a-Service)-platform ontwikkeld waarmee het expediteurs en verladers end-to-end visibility van de logistieke keten biedt, en ook dynamische planning en collaboration. Nu gaat het een stap verder door deze toegevoegde waarde op netwerkniveau aan te bieden. Daarbij nemen de deelnemende expediteurs elk hun eigen expertise mee.

“Waarom we voor Logit One gekozen hebben? Het is een Belgisch bedrijf dat digitalisering inzet voor ‘smart logistics’. Heel wat van onze agenten in onder meer Afrika en Azie hebben eveneens Belgische roots. Bovendien leverde Logit One in het verleden voor zowel Gosselin als Ahlers al verbetertrajecten”, zeggen Rik Spruyt, managing director CrossTrades OBL, Geert De Wilde, managing director Gosselin Forwarding en Sofie Tobback, business applications manager van Ahlers.

Multimodale transportoplossingen

Het systeem biedt de gebruikers verschillende multimodale transportoplossingen in realtime. Daardoor kunnen ze de kosten verlagen en de tarieven en de routes voor hun klanten optimaliseren.

 “Er bestaan al veel digitale platformen, maar met dit platform helpen we alle partners om de juiste multimodale beslissing te nemen in het kader van de mobiliteit, zonder dat ze daarbij de controle uit handen moeten geven. Zo kunnen we de ‘just-in-time’ optimaliseren terwijl we ook rekening houden met de prijs en de CO2-uitstoot”, leggen ze uit. “Via het platform kan de tijd van een offerte, die kan oplopen van 24 tot 48 uur, teruggebracht worden tot enkele minuten. Het netwerk is bovendien een krachtige tool voor het efficiënt hergebruik van containers”, benadrukt De Wilde.

De data waar het platform op draait, komen uit meerdere bronnen, zoals terminals en carriers, doorheen de gehele logistieke keten. Het biedt onder meer de mogelijkheid om op elk moment de zending te re-routen wanneer zich ergens in de keten een vertraging voordoet. Het delen van data zorgt voor een snelle en accurate uitvoering van de logistieke processen, benadrukken de partners.

Pilot

Begin februari gaat het platform online als pilot, eerst tussen België en India waar Logit One eveneens een vestiging heeft. Vanaf maart wordt het platform getest bij een selecte groep klanten.

“Wij ontwikkelen onze producten samen met ‘launching customers’, gebruikers die het klappen van de zweep kennen”, zegt Frank Knoors, managing director van Logit One.

“Op netwerkniveau werken levert drie voordelen op. Een eerste voordeel is het gebruik van ‘local expertise’ voor ‘global delivery’, waarbij de selectie van de partners heel belangrijk is voor het serviceniveau. Dankzij deze ‘local heroes’ kunnen ze concurreren met grote spelers. Ten tweede is er het hergebruik van het equipment met grotere volumes en centrale aankoopkracht. En tot slot kan het platform gekoppeld worden aan externe systemen. Zo zijn integraties met e-CMR en NxtPort in ontwikkeling. Met dit platform kunnen de expediteurs zelf de transformatie van hun sector doorduwen in plaats van ze te ondergaan”, zegt Knoors.

“De traditionele expediteur zal binnen afzienbare tijd een andere invulling krijgen. Hij zal op een meer moderne manier werken. Het menselijk aspect blijft echter belangrijk. Dat geldt ook voor het platform. Het stelt de beste transportoplossingen voor, maar uiteindelijk zit er nog altijd een mens aan de knop die de uiteindelijke beslissing neemt”, besluit Rik Spruyt.

Koen Heinen