Corona: Oosterweelwerken Linkeroever stil tot 5 april

De Oosterweelwerken op de Antwerpse Linkeroever liggen al zeker tot 5 april stil. Ook op rechteroever staan de werken op een laag pitje. De dreiging van het coronavirus deed veel Oost-Europese arbeiders terugkeren naar hun familie nu het nog kan.

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, meldt aan VRT dat de lopende wegenwerken ter voorbereiding van de Oosterweelverbinding al zeker tot 5 april stil blijven liggen. Social distancing is in de bouw moeilijk te implementeren: transport van de arbeiders per minibus, werkzaamheden waarbij je geen anderhalve meter afstand van elkaar kunt houden enzovoort. Veel van de Oost-Europese arbeiders zouden bovendien nog snel zijn teruggekeerd naar hun familie. Ze vrezen dat dat binnenkort niet meer kan wanneer de coronaregels verscherpt zouden worden. 

“Daarom is Lantis wel verplicht om veel werkzaamheden op te schorten. Op Linkeroever gebeurt voorlopig niets meer. De bouw van de Park & Ride-installaties bij Merksem en Luchtbal liggen ook zo goed als stil”, zegt woordvoerster Annick Dirckx van Lantis aan de openbare omroep. “Dat betekent niet dat Lantis niet verder kan werken. Het studiewerk en de procedure van de bouwaanvraag voor het gedeelte van de Oosterweelverbinding op rechteroever lopen gewoon door”, aldus nog Dirckx. 

Ook wegenwerken stil

5 april is voorlopig de einddatum van de federale coronamaatregelen. De kans is evenwel groot dat de werven ook na die datum nog stil blijven liggen. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) schort de wegenwerken voorlopig op, en dat voor onbepaalde tijd. De twee belangrijkste projecten die daar dit voorjaar op de agenda stonden, zijn de renovatie van het viaduct van Wilsele op de E314 en van het viaduct van Gentbrugge op de E17. Dringende werken zoals bruginspecties en acute herstellingen aan het wegdek worden nog wel uitgevoerd. 

Michiel Leen