Contargo lanceert nieuwe spoorverbinding tussen Bazel en Antwerpen

Intermodaal operator Contargo start vanaf 22 januari met een directe containertrein tussen Antwerpen en Bazel, de ‘Antwerpen-TriRegio Express’. Er zijn twee roundtrips per week. In Antwerpen worden de terminals 1700, 1742, 913 en 869 aangelopen.

Contargo onderhoudt een regelmatige binnenvaartverbinding tussen Antwerpen en Bazel, waar het over een eigen inlandterminal beschikt (foto). Het voegt daar nu een directe spoorverbinding aan toe. De Antwerpen-TriRegio Express vertrekt op 22 januari voor het eerst vanuit Antwerpen.

De benaming TriRegio verwijst naar de ligging van Bazel op het drielandenpunt tussen Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Containers kunnen vanuit Bazel doorvervoerd worden naar zowel de Elsas in Frankrijk als de regio Zuid-Baden in Duitsland.

Alternatief

De trein is niet alleen een aanvulling op het bestaande binnenvaart- en spooraanbod van en naar de zeehavens. Contargo ziet de spoorverbinding ook als een volwaardig alternatief voor de binnenvaart bij periodes van laag of hoog water op de Rijn. Het voorbije jaar zorgde de lange laagwaterperiode nog voor capaciteitsproblemen op de Rijncorridor. De operator had al spoorverbindingen vanuit Rotterdam en Hamburg/Bremerhaven naar Bazel.

Twee roundtrips

De trein vertrekt in Bazel vanuit het station Bazel Bad op maandag en woensdag, en doet dan vervolgens Kaai 1742 aan op dinsdag en vrijdag. Kaai 1700 wordt bediend op dinsdag en zaterdag. De kaaien 913 en 869 worden aangelopen op woensdag of donderdag en op maandag, afhankelijk van de time slots op de terminals.

Vanuit Antwerpen zijn er vertrekken op vrijdag en dinsdag vanaf Kaai 1742 en op zaterdag en dinsdag vanaf Kaai 1700. Afhankelijk van de slots is het vertrek op de kaaien 869 en 913 voorzien op woensdag of donderdag en zaterdag of maandag.

Koen Heinen