Combinantterminal breidt uit en verhoogt frequentie Italiëverbinding

De Combinantspoorterminal in het noorden van de haven van Antwerpen krijgt tegen eind dit jaar extra ruimte en een nieuw 740 meter lang spoor. De Hupacverbinding naar Busto Arsizio in Noord-Italië gaat van drie naar zes roundtrips per week.

De spoorterminal op de terreinen van chemiebedrijf BASF in Zandvliet werd in het verleden al tweemaal uitgebreid, in 2014 en 2017. “Tegen eind dit jaar komen er nog eens 6.000 m² terrein en 4.000 m² parking bij. Er komt ook een nieuw spoor van 740 meter lang om in te spelen op de tendens naar langere treinen”, zegt general manager Ben Beirnaert.

Goed begin 2021

De terminal, een joint venture tussen BASF, Hupac en Hoyer, beschikt nu al over vijf sporen van 630 meter lang, die worden bediend door portaalkranen. “Het zesde spoor van 740 meter komt aan de buitenkant en zal behandeld worden door een reachstacker”, legt Beirnaert uit.

De terminal bleef ook tijdens de lockdown als gevolg van de coronacrisis volop draaien. “Alles is goed blijven gaan, alleen merkten we wel dat de kwaliteit van de spoorverbindingen erop achteruitging. Onder meer in Aken zorgde dat voor vertragingen, waardoor sommige roundtrips werden gemist. Ook 2021 was goed begonnen met heel wat volumes maar het winterweer stak daar even een stokje voor. Met de dooi in het vooruitzicht verwachten we weer toenemende volumes”, zegt Beirnaert.

Move Intermodal

Dankzij extra volumes van intermodaal operator Move Intermodal is de frequentie van de bestaande spoorverbinding die Hupac vanop de Combinantterminal aanbiedt naar het Noord-Italiaanse Busto Arsizio, opgetrokken van drie naar zes roundtrips per week. Voorlopig zijn er zelfs zeven roundtrips per week.

Move Intermodal zegt met het aanbod in samenwerking met Hupac, in te spelen op de steeds grotere vraag naar transport vanuit de Antwerpse regio. De spoorverbinding vermijdt bovendien lege vrachtwagenkilometers, aldus het bedrijf.

Naast de verhoogde frequentie op Busto Arsizio verwacht de terminal vanaf april ook een vierde roundtrip voor de verbinding naar Bayonnen met volumes van Novatrans.

Koen Heinen