Chauffeurs Ninatrans testen ‘fitnesstruckcabine’ (+video)

De afgelopen week konden de chauffeurs van Ninatrans de Iveco Fit Cab uittesten. De cabine is voorzien van allerlei fitnessapparatuur. Die ‘gym op wielen’ is nog een prototype en werd voor de tests speciaal uit Turijn naar Leuven gebracht.

Via zijn bestelling van Nikolatrucks is Benny Smets van Ninatrans ook in contact met Iveco, de technologische partner in Europa van het Amerikaanse bedrijf. “De CEO van Iveco stelde ons voor om het prototype van de Fit Cab uit te testen. Wij waren blij en vereerd dat wij dat als állereerste in België mochten doen. Zeker omdat een dergelijke cabine perfect past in onze filosofie van 'een gezonde geest in een gezond lichaam'”, zegt Smets. De truck is speciaal overgekomen uit Italië en stond de afgelopen week op het terrein van Ninatrans. Chauffeurs, de gezondheidscoach en alle andere geïnteresseerden konden het concept van dichtbij bekijken. 

Gezondheidscoach

“Chauffeurs zitten vaak lang in dezelfde houding en onderweg is niet altijd de meest gezonde voeding voorhanden. We weten allemaal dat dat op termijn kan leiden tot gezondheidsklachten. Bij Ninatrans zijn wij ons daar al langer van bewust. Daarom komt regelmatig op het bedrijf een vaste gezondheidscoach langs. Chauffeurs en andere medewerkers kunnen met hem een persoonlijk gesprek hebben en vragen stellen over gezond eten, beweging of andere zaken die gerelateerd zijn aan een fysiek en mentaal evenwichtig leven”, legt Smets uit. 

“Voor een chauffeur is het niet evident om tijdens de verplaatsingen genoeg aan lichaamsbeweging te doen. Daarom is de Fit Cab mogelijk een te bewandelen piste. Een chauffeur kan tijdens zijn rustpauzes in zijn cabine een hele reeks fitnessoefeningen doen”, zegt Smets nog.

Gym op wielen

De cabine kan in weinig tijd omgeturnd worden tot een fitnessruimte. Op een geïntegreerde plaat tegen de achterwand worden verschillende oefeningen duidelijk uitgelegd. Verder is de cabine uitgerust met speciaal ontworpen fitnessapparatuur, zoals een katrol om de armspieren te trainen en een bankje om buikspieroefeningen te doen. Aan het plafond is een fitnessstang gemonteerd om zich aan op te trekken. Daarnaast is er nog een sportzak met de extra tools zoals gewichten en elastieken. Alles is eenvoudig op te bergen op een speciaal plaatsje.

Alerter

“Een gezond lichaam voorkomt problemen zoals spierkrampen, rugklachten, buikklachten maar ook stressgerelateerde klachten. Door te sporten komen er ‘feel-goodstofjes’ vrij die een positieve invloed hebben op hoe de chauffeur zich voelt. Zo kan hij na zijn work-out positief en vol energie zijn rit hervatten. Hij is dan alerter”, voegt hij toe.

Tijdens de tests op de parking van Ninatrans noteerde de coach de reacties van de chauffeurs. Die resultaten worden aan Iveco meegedeeld. Op basis daarvan – en van de resultaten bij andere transportbedrijven in Europa – zal de constructeur beslissen of de Fit Cab in productie gaat. “Als blijkt dat chauffeurs vragende partij zijn, dan zullen we zeker overwegen om daarin te investeren”, zegt Smets tot slot.

Een filmpje met de verschillende mogelijkheden ziet u hieronder.

Philippe Van Dooren