Katoen Natie neemt transporteur Joosen over (UPDATE)

Katoen Natie neemt het Antwerpse transportbedrijf Joosen over. Katoen Natie wil op die manier zijn eigen transportcapaciteit versterken in het Antwerpse havengebied. Kurt Joosen blijft wel op post bij het bedrijf dat zijn naam draagt.

Update 16.30 uur - maandag 30 september

De overname komt niet geheel uit de lucht vallen. Via haar zelfstandige transportondernemingen Valkeniersnatie nv en Katoen Natie Trucking nv heeft Katoen Natie al een sterke transportaanwezigheid in de Antwerpse Haven. De overname van Transport Joosen stelt Katoen Natie in de mogelijkheid om haar inzetbaarheid op transportgebied in de Antwerpse Haven nog verder te versterken en zo de aan- en afvoer van containers naar haar magazijnen in de Antwerpse haven ook in de toekomst te blijven verzekeren. Door deze overname speelt Katoen Natie nog sneller in op de noden van haar klanten en die van Joosen. 

In een reactie aan Flows reageert Kurt Joosen verheugd op de ontwikkeling. "Het moment was aangebroken om te verzilveren wat we in de afgelopen 25 jaar opgebouwd hebben. Katoen Natie zocht een betrouwbare partner en die zijn we: we hebben niet alleen het wagenpark, maar ook de planners, chauffeurs en personeel, een expertise in doktransport die aansluit bij wat zij zoeken. De gesprekken lopen inmiddels een jaar. Dat het bedrijf nu in handen komt van Katoen Natie zorgt voor rust in mijn hoofd. In het verleden waren alle grote financiële risico's voor mijn rekening, dat verandert nu. Ik heb deze beslissing ook genomen met mijn gezin in het achterhoofd. Ik wil mijn jonge kinderen niet dwingen om in mijn voetsporen te stappen, zoals je zo vaak ziet gebeuren in familiebedrijven." 

Joosen benadrukt wel de continuïteit: "De naam Joosen blijft behouden. Ik blijf als CEO op post en voor het personeel verandert er niet veel. We hebben nog veel ideeën die we samen gaan realiseren." 

Kurt Joosen blijft drijvende kracht

In het verleden was er al een nauwe samenwerking tussen Transport Joosen en Katoen Natie. Het succes daarvan gaf de aanleiding tot deze overname. Ook na de overname blijft Kurt Joosen dus actief als leidende kracht achter transport Joosen. Alle werknemers van Transport Joosen, de volledige vloot en alle activiteiten van zowel Transport Joosen nv als Traxlars nv worden integraal overgenomen door Katoen Natie nv.

"Transport Joosen is een familiaal geleid transportbedrijf dat gespecialiseerd is in het transport van zeecontainers met een uitgesproken focus op doktransporten. Onder de dagelijkse vakkundige leiding van Kurt Joosen werkt een trouw team van planners, administratief personeel en meer dan 180 chauffeurs. Met hun jonge en moderne vloot van trekkers en opleggers, aangevuld met een vast team van onderaannemers en gecombineerd met hun sterke focus op software en nieuwe toepassingen, behoort Transport Joosen tot de toonaangevende transporteurs van de Antwerpse Haven", laat Katoen Natie nog weten in een persmededeling. 

Over het prijskaartje van de overname is voorlopig niets geweten. 

Michiel Leen