Blue Line Logistics zet cargofietsen DHL af in Gentse binnenstad

Binnenvaartoperator Blue Line Logistics en expresvervoerder DHL doen testen om de Gentse binnenstad over de waterweg te beleveren. De zogenaamde cubicycles worden op de ‘Zulu’ geladen aan de Widauwkaai en afgezet in het centrum.

Een eerste test vond woensdag plaats in samenwerking met de stad Gent en De Vlaamse Waterweg. De pallet-shuttlebarge ‘Zulu 3’ van Blue Line Logistics laadde de cargobikes van DHL ter hoogte van Widauwkaai, om ze daarna af te zetten aan de Visserij in het centrum van Gent. Daarnaast werd een elektrisch bestelwagentje geladen ter hoogte van het Houtdok.

Pakjes

DHL verdeelt al een tijdje pakjes in Gent met de vrachtfietsen in samenwerking met Dockx. De cargobikes vertrekken aan de rand van de stad om de pakjes te verdelen in de stad. “Gent is interessant en kansrijk voor stadsdistributie over het water omdat de stad omringd wordt door water en de waterlopen tot in het centrum bevaarbaar zijn”, zegt Thaïs Lampaert, operations director DHL Express België.

De test verliep positief en opent volgens de initiatiefnemers de weg voor verdere ontwikkeling in Gent en elders voor stadsdistributie over het water. “Vervoer over water en ‘last mile’-leveringen per cubicycle helpen de filedruk terug te dringen en zowel de uitstoot van broeikasgassen als geluidsoverlast te verminderen”, besluiten ze.

Koen Heinen