Binnenvaart zet innovatieve kracht in de verf tijdens TEN-T Days

De verschillende Europese binnenvaartorganisaties hebben van de TEN-T Days in Rotterdam gebruik gemaakt om de innovatieve kracht van de sector in de verf te zetten. De deelnemers aan het event werden uitgenodigd op een kraanschip.

Het event ‘Inland navigation and ports in action’ was een initiatief van EBU, EFIP, ESO en INE. Ze nodigden de deelnemers aan de TEN-T days uit op een palletschip met eigen kraan. “Gemotiveerde en getalenteerde mensen maken de sector groot en dat is waarop de toekomst van de sector bouwt”, benadrukken de organisaties.

Europees Transportcommissaris Violeta Bulc (foto) vindt dat de binnenvaart en de binnenhavens een grotere rol kunnen en moeten spelen dan ze tot op heden doen. “Samen moeten we de voorwaarden creëren om meer vracht naar het water te halen”, vindt ze.

Nederlands Transportminister Melanie Schultz wees op het aandeel van 30% van de binnenvaart in Nederland en dat er nog een groot potentieel is op de Europese waterwegen.

Patrick Renard, CEO van Knauf Belgium, dat een gebruiker is van de binnenvaart, noemt de binnenvaart de snelste groeier na het wegvervoer. “We moeten de binnenvaart bovenaan de politieke agenda zetten. Multimodaal binnenvaartvervoer beperkt de externe kosten. Laat ons van dit kostenvoordeel gebruik maken om de sector een boost te geven”.