Berging gezonken duwbak in Temse afgerond (+ foto’s)

De berging van de gezonken duwbak ‘Scelerate’ is in Temse tot een goed eind gebracht. Het wrak is deze morgen zonder problemen uit het water gelicht en op transport richting Rupelmonde gezet.

De duwbak 'Scelerate' zonk op dinsdag 14 maart bij een aanvaring met een pijler van de brug van Temse. De schipper kon de duwboot 'Mascaret' tijdig loskoppelen en de bemanning bleef ongedeerd. De brug van Temse liep geen schade op. Voor de berging is de drijvende bok ‘Hebo-Lift 7’ van het Nederlandse Hebo Maritiemservice ingeschakeld.

“Nadat de bak in de stroppen hing, is men gisteren beginnen pompen. Daarna heeft men de nog aanwezige lading naar een andere bak overgebracht”, zegt woordvoerster Carolien Peelaerts van de Afdeling Zeeschelde van Waterwegen & Zeekanaal. “Deze voormiddag is de duwbak vlot gemaakt en richting Scheldewerf in Rupelmonde vertrokken. Daar zal hij een uitgebreide inspectie ondergaan.”

Voor de werken werd doorvaart onder het beweegbare deel van de brug van Temse gestremd. Intussen kan het verkeer weer door.

Jean-Louis Vandevoorde