Alle spoorfaciliteiten en Belgische terminals op één Europees platform

De portaalsite Rail Facilities Portal (RFP), sinds vorige week online, geeft een overzicht van onder meer spoorstations, intermodale terminals en rangeerstations in Europa, inclusief de Vlaamse havens. De RFP moet het spoorvervoer aanmoedigen.

De site is een initiatief van DG Move van de Europese Commissie. Een consortium onder leiding van het Duitse ingenieursbureau HaCon stond in voor de ontwikkeling van de site en zal hem ook permanent beheren.

Met deze onlinetool wil de Europese Commissie het spoorvervoer aanmoedigen. De site is gebruiksvriendelijk en geeft toegang tot alle informatie met betrekking tot spoorfaciliteiten en aanverwante spoordiensten. Het gebrek aan informatie is volgens Europa een van de belangrijkste hinderpalen voor het efficiënt plannen van spoordiensten, in het bijzonder in grensoverschrijdend verkeer.

Uitgebreide zoekfunctie

De RFP biedt informatie over treinstations, intermodale terminals, rangeerstations, tankinstallaties en last mile spoorinfrastructuur in heel Europa. Daarnaast geeft de website ook informatie over spoorgerelateerde diensten zoals herstelling en onderhoud van locomotieven en douane. Spoorklanten en -operatoren kunnen er terecht voor specifieke spoorfaciliteiten of -diensten via een uitgebreide zoekfunctie volgens type uitrusting en laadeenheid die op de terminal aanvaard worden, type lading enzovoort. Met de zoomfunctie op de kaart kan je zoeken naar een specifieke geografische locatie, zoals bijvoorbeeld de haven van Antwerpen (zie kaart).

Vrij registreren

Spooroperatoren en beheerders van spoorinstallaties kunnen zich vrij registreren op de portaalsite en een beschrijving van hun faciliteiten en diensten uploaden.

Hier vindt u de link naar de portaalsite.

Koen Heinen