The Beacon viert eerste verjaardag met oprichting vzw

De partners achter innovatiehub The Beacon in Antwerpen hebben een vzw opgericht. Zo willen ze een Europees referentiepunt worden voor Internet of Things en artificiële intelligentie. Dat is aangekondigd op de eerste verjaardag van The Beacon.

Eind september 2018 richtten de partners stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen, UAntwerpen, imec en Agoria aan de Sint-Pietersvliet een business- en innovatiehub op. In The Beacon zitten start-ups en grote bedrijven naast elkaar om technologische oplossingen te ontwikkelen voor stedelijke vraagstukken. Daarbij wordt uitgegaan van het ‘koffiemachine-effect’, waarbij spontane ontmoetingen uitgroeien tot slimme ‘futureproof’-producten.

In The Beacon wordt ook gewerkt aan innovatieve ideeën voor de transport-, haven- en logistieke sector. Zo is het de uitvalsbasis voor Dockflow, dronebedrijf Helicus.aero en NxtPort. In juni sloot de maritieme accelerator PortXL een samenwerkingsovereenkomst met The Beacon. Ook Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, trad recent toe aan het ecosysteem van partners. In 2020 verhuist het team van intendant Alexander D’Hooghe naar de Sint-Pietersvliet.

Intussen is 90% van de beschikbare kantoorruimte gevuld met technologische start-ups, scale-ups, grote corporates en toponderzoekers. Begin volgend jaar breidt The Beacon uit met een extra verdieping, waardoor er zich nog vijftien extra bedrijven kunnen vestigen.

Europese referentie voor IoT en AI

Op het eerste verjaardagsfeestje donderdag werd bovendien een oprichtingsakte ondertekend voor de vzw The Beacon. “Die nieuwe structuur stelt de oprichtende partners in staat om door te groeien tot een Europees referentiepunt voor Internet of Things en artificiële intelligentie-toepassingen,” klinkt het.

“Met de oprichting van The Beacon vzw is het fundament voor de verdere groei en het geloof in deze innovatiehub gelegd,” zegt burgemeester Bart De Wever. “The Beacon bewijst dat Antwerpen zich ook op het vlak van innovatie internationaal kan meten met andere steden. De toekomst begint hier.”

“Antwerpen heeft de ambitie om een internationale referentie te worden op het vlak van Internet of Things en artificiële intelligentie”, zegt schepen voor economie, innovatie en digitalisering Claude Marinower. “The Beacon is het bewijs dat we er na een jaar in geslaagd zijn om daar de bakens van uit te zetten. Met resultaat: 64 nationale en internationale bedrijven sloten zich aan bij The Beacon community.”

Jonas van Boxel