B Logistics wil met nieuwe naam 'Lineas' verder groeien

Spooroperator B Logistics heeft haar naam veranderd in Lineas. De rebranding is het orgelpunt van de transformatie die de onderneming de voorbije jaren onderging, van verlieslatend staatsbedrijf naar winstgevende, toonaangevende operator in Europa.

Lineas heeft al een hele weg afgelegd. In 2009 was er nog sprake van een operationeel verlies van 115 miljoen euro. Dat werd intussen omgebogen naar een positief bedrijfsresultaat van 27 miljoen euro in 2016. “Wij zijn fier op deze transformatie. De voorbije jaren hadden wij maar een doel: overleven”, zei CEO Geert Pauwels.

B Logistics/Lineas is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste private spooroperatoren in Europa. “Onze nieuwe doelstelling is nu om het verschil te maken met andere operatoren en een modal shift realiseren van de weg naar het spoor. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar voor de hele gemeenschap. Onze stakeholders verwachten dit van ons. We willen een bijdrage leveren aan zowel de mobiliteit, de klimaatverandering als de competitiviteit”, benadrukte Pauwels. Hij illustreerde dat met getuigenissen van onder meer de CEO’s van het Havenbedrijf Antwerpen en van Volvo Cars in Gent, die hoge verwachtingen stellen in het spoorvervoer.

Nieuwe verbindingen

Pauwels legde uit hoe de transformatie onder meer werd gerealiseerd door naar klanten te luisteren. Daaruit bleek de nood aan nieuwe producten waarmee het bedrijf kon groeien en geld verdienen. Maar omdat niet al die producten aan die vereisten voldeden, werd een oplossing gevonden met de lancering van het GreenXpress Network. In dit netwerk worden losse wagons gebundeld met containers, waardoor de volumes toenemen. Door rechtstreekse verbindingen aan te bieden, konden ook de transittijden fors verlaagd worden. Sinds begin 2016 heeft de spooroperator zo al een tiental Xpressverbinden gelanceerd. “We zijn momenteel ons commercieel netwerk in Europa aan het uitbreiden. Bedoeling is op korte termijn nog bijkomende verbindingen aan het netwerk toe te voegen”, zegt Pauwels.

De spooroperator kan verder rekenen op de volle steun van de nieuwe aandeelhouder Argos Soditic en ook de federale overheid steunt het spoorvervoer.

Rebranding

Voor de keuze van de nieuwe naam Lineas werden een aantal criteria vooropgesteld. “Het moest iets compleet verschillend zijn en internationaal klinkend. Daarnaast wilden we ook verbindingen maken per spoor tussen Europese hubs maar ook met onze klanten en onze werknemers en tot slot met de toekomst om het spoor opnieuw uit te vinden”, legt Pauwels uit. “De ondertitel ‘Your freight force’ verwijst naar de kracht van de spooractiviteiten, de producten en het team”, voegt hij er nog aan toe.

De eerste locomotief in de nieuwe kleuren wordt op 3 mei in Antwerpen voorgesteld. De rest volgt in een later stadium. Ook de 7.000 wagons zullen geleidelijk van de nieuwe naam voorzien worden. De spoorterminal Antwerpen-Noord blijft ook in de toekomst de centrale hub van waaruit alle verbindingen vertrekken, zo bevestigde Pauwels. “Dit is een van de grootste spoorterminals van Europa”.

Koen Heinen