Antwerp Rail School biedt kennisbad over spoorvervoer

Van 6 tot en met 10 maart vindt aan de Universiteit Antwerpen (UA) de vijfde editie plaats van Antwerp Rail School. Deze intensieve spoorcursus richt zich zowel tot spoorprofessionals als tot academici en PhD-studenten.

Antwerp Rail School is een initiatief van TransportNET, een netwerk van een achttal Europese universiteiten betrokken bij transportonderzoek en -opleiding en Ricardo Rail, een Nederlandse consultancy- en engineeringorganisatie.

Gedurende vijf dagen wordt telkens een ander thema aangesneden. De verschillende thema’s zijn rollend materieel, beleid en regelgeving, financiering van spoorinfrastructuur, duurzaamheid en innovatie en intelligente spoorsystemen. Op de slotdag wordt de toekomst van het spoor onder de loep genomen. De spoorcursus is bedoeld voor zowel spoorprofessionals die hun kennis willen verdiepen als voor academici en studenten die een duidelijk inzicht willen krijgen in hoe het spoor werkt. Op het programma staan onder meer bijdragen van sprekers uit de industrie (NMBS, Infrabel, B Logistics, Bombardier), de academische wereld en de overheid (federaal Transportminister Bellot).

Antwerp Rail School heeft haar thuisbasis in Antwerpen omdat het een van de meest toonaangevende Europese spoorhavens is.  Jaarlijks worden in de haven meer dan 24 miljoen ton goederen via het spoor vervoerd.

Inschrijven voor de editie 2017 kan nog tot 17 februari. Deelnemers kunnen kiezen voor zowel het hele programma als voor een dagprogramma. De lezingen zijn in het Engels en gaan allemaal door op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen (Prinsstraat 13, Antwerpen). Daarnaast worden twee excursies georganiseerd. Tijdens en na de cursussen is er voldoende ruimte voor netwerking.

Koen Heinen