Vergunning sloop brug Doornik opent poort Seine-Scheldeproject

De bogen van de middeleeuwse Pont des Trous op de Boven-Schelde in Doornik worden vanaf 29 juli afgebroken. De brug is een van de laatste bottlenecks op het binnenvaarttraject Seine-Schelde. De middenboog wordt hoger en breder heropgebouwd.

De doorvaart door Doornik werd al verbreed maar de brug vormde nog het laatste obstakel. De middenboog van de middeleeuwse brug is te smal en te laag om schepen van klasse Va met een lengte van 110 meter, 11,4 meter breed en een vrije hoogte van 7 meter door te laten. De aanpassing van de brug zorgt al jaren voor discussie en er werden verschillende alternatieven onderzocht zoals onder meer een omleidingsroute rond Doornik. Uiteindelijk heeft het nog 19 maanden geduurd vooraleer er een vergunning werd afgeleverd om de bogen af te breken en ze weer hoger en breder weer op te bouwen. De werken starten eind deze maand.

Voorwaarden

Aan de vergunning zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet de brug bij de heropbouw haar middeleeuwse uitzicht bewaren. De middenboog wordt verbreed tot 12,5 meter en krijgt een vrije hoogte van 7 meter. De oorspronkelijke stenen moet zoveel mogelijk hergebruikt worden.

Tijdelijke stremming

Tijdens de afbraakwerken zal de Boven-Schelde in Doornik van vrijdag 2 tot en met maandag 5 augustus volledig gestremd zijn.

Seine-Nord-Europe

De Boven-Schelde vormt een schakel van het grensoverschrijdend binnenvaartproject Seine-Nord-Europe. De aanpassingen van de vaarroute voor grotere schepen wordt voor de helft door Europa gefinancierd. De Europese Commissie heeft eind vorige maand een definitief uitvoeringschema vastgelegd. Daaruit blijkt dat het nieuwe kanaal Seine-Nord, van Compiègne tot Aubencheul-au-Bac, tegen december 2028 operationeel moet zijn. De aansluitende vaarwegen in Vlaanderen en Wallonië moeten tegen die periode ook opgewaardeerd zijn om ze geschikt te maken voor containervervoer met drie lagen containers. De werken aan de Pont des Trous moeten eind 2022 klaar zijn.

Koen Heinen