Aanslag op Brussels Airport raakt ook het vrachtverkeer

De tragische aanslag op Brussels Airport heeft uiteraard ook gevolgen voor het vrachtverkeer. Brucargo was echter vlak na de aanslagen aan de landzijde nog open. Op Liège airport verloopt alles voorlopig normaal.

Aangezien er geen vluchten mogen vertrekken of landen, komt ook het vrachtverkeer tot stilstand. Bovendien zijn ook de toegangswegen tot de luchthaven afgesloten (foto). Brussels Airport Company wijst erop dat het onmogelijk is om een openbare ruimte af te sluiten.

Tot de vrachtvervoerende bedrijven die getroffen zijn door het afsluiten van de luchthaven, behoren DHL Express en DHL Parcel. Beide bedrijven hebben de ophaal- en afleveringsdiensten binnen de stad Brussel opgeschort en hebben hun beveiligingsmaatregelen op al hun faciliteiten opgevoerd. Daartoe behoort ook de hub op Brussels Airport.

Vluchten opgeschort

“Alle vluchten van en naar Brussel zijn opgeschort en we zoeken naar oplossingen voor zendingen die normaliter in Brussel transiteren”, zegt DHL. “We hopen aldus de verstoring voor onze klanten zo minimaal mogelijk te houden. Vertragingen voor zendingen van en naar Brussel zijn echter niet uitgesloten. De diensten naar andere locaties in België blijven gehandhaafd."

Los van het verlies aan mensenlevens en de materiële verwoesting, is er natuurlijk ook de imagoschade. “Een half uur na de aanslag, wist men hier al van in Dubai en andere plaatsen overzee”, zegt Peter Karreman VP StarBroker, een divisie van DHL Global Forwarding. “Dit gaat uiteraard een impact hebben op de cargo.”

Volgens de eerste berichten werden er bovendien vluchten zijn afgeleid naar Liège Airport. In Luik verloopt alles voorlopig normaal. Dat geldt voor alle operaties alsook de vrachtvluchten. 

Ook op Schiphol Airport is de marechaussee in hoogste staat van paraatheid gebracht. Op Rome-Fiumicino werden gelijkaardige maatregelen getroffen.

Vanwege redactie en medewerkers Flows: onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze aanslagen, hun familie en vrienden.