95 Belgische chauffeurs gelauwerd voor veilig rijgedrag

Zopas hebben 95 Belgische chauffeurs van een twintigtal bedrijven een IRU-erediploma gekregen voor veilig rijgedrag. Zij hebben gedurende de laatste 20 jaar geen ernstig ongeval (in schuld) gehad. De diploma’s worden jaarlijks uitgereikt.

De IRU, de internationale wegvervoerorganisatie met zetel in Genève, kent de erediploma’s toe aan de beste chauffeurs in het internationaal en nationaal wegvervoer. In België verleent Febetra haar steun aan dit evenement, omdat "het aantoont dat er naast de zogenoemde ‘cowboys’, die in de media komen, ook veel zeer degelijke en betrouwbare vrachtwagenbestuurders bestaan."

Om voor een IRU-diploma in aanmerking te komen dient een beroepsbestuurder aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • Sinds tenminste 5 jaar in dienst zijn van dezelfde onderneming.
  • Op ononderbroken wijze sinds 20 jaar zijn beroep uitoefenen, en dit tot volledige voldoening van zijn huidige werkgever en van zijn vorige werkgevers.
  • In zijn hoedanigheid van nationaal of internationaal beroepschauffeur reeds een minimum van 1.000.000 kilometer hebben afgelegd.
  • Door zijn schuld geen ernstig verkeersongeval veroorzaakt hebben gedurende de laatste 20 jaar.
  • Geen ernstige inbreuken gepleegd hebben op de verkeers-, douane- of administratieve voorschriften van zijn land of van de landen die hij bezocht gedurende de laatste 5 jaar.

20 bedrijven

Dit jaar zijn de gelauwerde chauffeurs werkzaam bij Bogaerts Carolus, Demoulin, Devuyst & Zonen, Foets Trucking, Frigo Express, Geertrans-Hellings, H. Essers Transport, Hermos, Joosen, Macharis Transportbedrijf, Michel Fernard Transports, Mytraco, Ninatrans, RSC Trans, Scrauwen Fourage, Trafuco, Transport René Derenette, Van Dievel Transport, Vandervorst, Vervoer Cor. Van Loon en Withofs.