Xavier Vanrolleghem (haven Antwerpen) naar Flanders Investment & Trade

Xavier Vanrolleghem is door Flanders Investment & Trade (FIT) aangesteld als nieuw afdelingshoofd Investeren. Hij komt over van het Havenbedrijf Antwerpen, waar hij clustermanager was. Hij vervangt Marc Van Gastel, die zes maand geleden overleed.

Van Gastel stierf in maart aan de gevolgen van aanslepende hartproblemen. Hij stond sinds 2011 aan het hoofd van de afdeling Investeren, een van de drie pijlers van FIT. Die zijn: de export stimuleren, de import uit Vlaanderen promoten en buitenlandse bedrijven aantrekken en helpen met hun investeringsprojecten.

Vanrolleghem werd aangesteld na een uitgebreide selectieprocedure, die zes maanden duurde. “De zoektocht was intens, maar we hebben de juiste persoon gevonden om het Invest-roer in handen te nemen”, zegt Claire Tillekaerts, CEO van FIT. Dat de procedure vrij lang duurde, was volgens een woordvoerster te wijten aan het feit dat er veel geschikte kandidaten waren. Ook was het door de coronamaatregelen iets moeilijker om de gesprekken te organiseren. “In tegenstelling tot andere lopende recruteringsprocedures, verliep de procedure voor deze sleutelfunctie niet digitaal maar fysiek, zowel tijdens de verkennende gesprekken als tijdens de jury”, zegt ze.

Regelmatige contacten

Voor FIT is Vanrolleghem geen onbekende, omdat hij in zijn vorige rol als clustermanager bij het Havenbedrijf Antwerpen regelmatig contact had met het agentschap. “Ik was verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de Antwerpse energie- en chemiecluster. In die functie heb ik nauw samengewerkt met FIT en leerde ik het investeringslandschap grondig kennen”, legt hij uit.  

“Xavier heeft een uitgebreid internationaal netwerk en weet wat werken met buitenlandse bedrijven is. Hij onderhandelde ook met succes over verschillende interessante projecten voor de Haven van Antwerpen”, stelt Tillekaerts nog.  

Zeventien jaar

Vanrolleghem verlaat het Havenbedrijf na een carrière van bijna zeventien jaar. Hij startte er in 2004 als marketing & promotion manager liquid bulk. Nadien werd hij business development manager voor de olie- en chemienijverheid en de liquid-bulkscheepvaart, en business development manager voor de grote industriële projecten.

Philippe Van Dooren