WiseTech Global slorpt Antwerps logistiek softwarespecialist Intris op

Het Antwerpse Intris, dat softwareoplossingen biedt voor het beheer van vrachtvervoer, douane en magazijnen, wordt overgenomen door WiseTech Global. De Australiërs willen een steviger bereik op de Belgische logistieke markt.

WiseTech Global kondigde de overname vanochtend aan. Intris is bekend van systemen als TRIS Forwarding en Warehouseoplossingen, dat geïntegreerde datastromen van ‘bestelling-tot-en-met-factuur’ aan klanten aanbiedt, en het TRIS Customs Management System, dat voorziet in functionaliteiten om douaneformaliteiten volledig na te leven, zoals rechtstreekse douane- en poortinterfaces voor Europese inlandterminals.

De activiteiten van Intris blijven onder het leiderschap van gedelegeerd bestuurder Patrick Van De Looverbosch en zullen worden geïntegreerd in de WiseTech Global-groep. Intris blijft oplossingen rechtstreeks aanleveren aan haar eigen klanten, maar zal na de overname ook gebruik kunnen maken van CargoWise One, het krachtige platform voor wereldwijde logistiek van WiseTech. 

Wereldwijde voetafdruk 

Volgens  Van De Looverbosch dateren de eerste gesprekken tussen de beide bedrijven van juni 2016. Sinds september 2017 werd actief over een overname gepraat. De Australische partij gaf afgelopen nacht (Belgische tijd) haar fiat. 

“Het opnemen van Intris in de WiseTech Global groep is een volgende stap in het vergroten van onze reach en capaciteit in België, één van de grootste en belangrijkste toegangspoorten van handel in Europa", zegt WiseTech-CEO Richard White. "We verwelkomen het Intris’ team en bestuur en we waarderen hun gedegen ervaring in de industrie en kennis van productontwikkeling. We begrijpen de complexiteit en uitdagingen waarmee logistieke dienstverleners worden geconfronteerd als gevolg van veranderingen in de EU-handel, toenemende transactievolumes en toenemende vereisten op het vlak van grensoverschrijdende nalevingsformaliteiten. Deze transactie, als onderdeel van de verdere uitbreiding van onze wereldwijde voetafdruk en bredere pan-Europese capaciteit, zal na verloop van tijd meer capaciteit en productiviteit voor al onze klanten opbouwen.”

Logische volgende stap 

Van De Looverbosch voegt daaraan toe: "Dit is de logische volgende stap voor Intris, aangezien we onze activiteiten en technologieën aan het veranderen zijn om de markt en onze klanten, met wie we nauw zullen blijven samenwerken, beter te ondersteunen. Met de wereldwijde kracht van WiseTech en de significante innovatiecapaciteit die lokaal geïnvesteerd wordt, zullen we de vervoers-, opslag- en douanemanagementcapaciteit van onze klanten sneller kunnen verbeteren.”

Iedereen blijft aan boord 

Voor het personeel en de klanten verandert er niets, benadrukt de gedelegeerd bestuurder. "Iedereen blijft aan boord. De aanwezige kennis en ervaring, ook op het businessvlak, zijn van het grootste belang, en die filosofie huldigt WiseTech ook. Er komen in de toekomst ook verdere investeringen in ontwikkeling. Voor de klanten verandert er niets, overeenkomsten uit het verleden blijven gelden. Deze overname moet ons meer armslag geven in onze expansie richting Nederland en Frankrijk."

Ook elders is WiseTech Global op het overnamepad, getuige recente acquisities in Ierland, Australië, Azië, Brazilië, Duitsland, Italië, Taiwan, Noord-Amerika en Nederland.

Michiel Leen