Waberer’s mag zich aan meer controles in België verwachten

De FOD Mobiliteit zal controles uitvoeren wanneer de trucks van Waberer’s die in België gestald zijn opnieuw beginnen rijden. Ook nadien zullen ze in het oog gehouden worden. Dat zegt staatssecretaris voor de Bestrijding van sociale fraude.

Zoals eerder gemeld heeft de Hongaarse transportgroep Waberer’s dit jaar opnieuw tientallen trucks in Opglabbeek gestald om de chauffeurs toe te laten in eigen land hun eindejaarsfeesten door te brengen. Dit jaar staan de trucks niet in weide opgesteld, maar op de parking van een transportbedrijf in Opglabbeek. Ook in Battice, waar Waberer's een deel van de parking van JostGroup huurt, staan er trucks opgesteld (foto).

Aan Flows zei staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) dat er wordt onderzocht of dat wijst op praktijken van sociale dumping. In Belgische vakbondskringen wordt geopperd dat het organiseren van grootschalige parkings in België en Nederland bevestigt dat de chauffeurs wekenlang in West-Europa rijden en in hun cabine moeten leven, en dat er dus sprake is van sociale mistoestanden.

Controles in België

Volgens De Backer wordt nagetrokken of het Hongaarse bedrijf in België de regels overtreedt. “Op 22 en 23 december werden al op twee locaties controles uitgevoerd. Nu zijn de controlediensten de resultaten aan het onderzoeken”, zegt hij.

Maar daar zal het niet bij blijven. “Wanneer de chauffeurs deze week hun truck weer komen ophalen, mogen ze zich verwachten aan controles van de FOD Mobiliteit om te checken of de rij- en rusttijden en andere sociale regels worden gerespecteerd. Ook nadien zullen de controlediensten de trucks tegenhouden en checken of het arrest-Koelsch wordt gerespecteerd”, zo zegt De Backer.

Arrest-Koelsch

Dat arrest van het Europees Hof van 5 maart 2011 stelt dat zelfs wanneer een chauffeur een – in dit geval – Hongaars arbeidscontract heeft, hij aan de loon- en arbeidsvoorwaarden moet betaald worden van het land waar hij ‘gewoonlijk’ zijn arbeid verricht. Met andere woorden, een Hongaarse chauffeur die dagelijks of meerdere keren per week vanuit België vertrekt moet van de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden genieten.

Philippe Van Dooren