Waberer’s betrapt bij sociale controle in Battice

Vorig weekend viel de sociale inspectie binnen bij de Belgische vestiging van de Hongaarse groep Waberer’s, in Battice nabij Luik. Verschillende inbreuken werden vastgesteld, vooral voor overtredingen van rij- en rusttijden.

De eigen vestiging van Waberer’s in Battice werd in september dit jaar geopend. Het Hongaarse transportbedrijf huurt er een gedeelte van de site van Jost Group om die als parkeerplaats te gebruiken. De Belgische vestiging is dus zuiver operationeel en speelt geen rol in de commerciële strategie van de groep.

Dit weekend stonden er ongeveer 110 vrachtwagens op de parking in Battice. De controles werden uitgevoerd door de sociale inspectie, ondersteund door de lokale en federale wegpolitie.

Volgens Jean-Michel Demarche, arbeidsauditeur in Luik, werden zestien pv’s opgesteld. “De meeste gingen over het niet respecteren van rij- en rusttijden, meer bepaald over het opnemen van de ‘grote rustperiode’ in de cabine. De details zijn echter nog niet aan het auditoraat overgemaakt”, zo zei hij aan Flows.

Ook kon hij niet zeggen hoeveel vrachtwagens en chauffeurs werden gecontroleerd. “Er stonden 110 voertuigen op de parking, maar het is geweten dat een grondige controle veel tijd in beslag neemt. De inspecteurs konden ze dus onmogelijk op één dag controleren”, vervolgt Demarche. Ook het exacte aantal gecontroleerde voertuigen en chauffeurs is hem nog niet overgemaakt.

Opnieuw controle

Begin dit jaar werden vrachtwagens en chauffeurs van Waberer’s al eens gecontroleerd, naar aanleiding van de ‘eindejaarsparking’ in Opglabbeek. Tweehonderd Hongaarse en Roemeense trucks van de groep waren toen op een weide gestald om de chauffeurs toe te laten de eindejaarsperiode met hun familie door te brengen. Bij hun terugkeer in België heeft de sociale inspectie controles uitgevoerd, maar er werden toen naar verluidt geen overtredingen vastgesteld.

Het is niet duidelijk of er een verband is tussen die controles en de actie in Battice. Volgens de Luikse arbeidsauditeur is de controle in Battice gepland door de verschillende diensten die er aan deelnamen.

BTB: “Hoopgevend signaal”

Transportvakbond BTB is blij dat de chauffeurs van Waberer’s opnieuw werden gecontroleerd. “Het is een hoopgevend signaal dat er nu inspecties zijn in de bedrijven, zeker in het weekend. Maar het blijft een schrijnende vaststelling dat er onvoldoende inspecteurs aanwezig zijn om alles ten gronde te controleren”, reageert BTB-voorzitter Frank Moreels. Volgens hem wijst het feit dat de meeste overtredingen de rij- en rusttijden betreffen op sociale dumping.

“Voor ons is het duidelijk dat het over sociale dumping gaat. Het gaat over vrachtwagens van Waberer’s die na de inverkeersstelling heel uitzonderlijk terug naar Hongarije gaan. De chauffeurs rijden maandenlang rond in Europa en leven noodgedwongen in hun cabine. Het niet naleven van de wetgeving op de wekelijkse rust, waarbij chauffeurs door hun werkgever verplicht worden om die rust in hun vrachtwagen door te brengen, is een overduidelijk bewijs van sociale dumping. Ik ga er dus vanuit de arbeidsauditeur dit tot op het bot onderzoekt”, zegt Moreels.

Volgens hem heeft de arbeidsauditeur aan de lokale pers gezegd dat alle inbreuken zullen worden bestraft. “Ofwel een boete, ofwel – voor de zware inbreuken – zal het dossier worden overgemaakt aan de politierechtbank of aan de correctionele rechtbank. Dat is alvast een duidelijk en belangrijk signaal naar alle malafide transporteurs”, besluit Moreels.

Philippe Van Dooren