Volumes naar Noord-Amerika zitten in de lift

De Europese export naar Noord-Amerika zit stevig in de lift. Omdat de carriers hun capaciteit op peil hielden, gaan de tarieven in stijgende lijn.

Eind vorige maand zei CMA CGM bij de aankondiging van de start van een nieuwe trans-Atlantische dienst (de Liberty Solo Service) dat de vooruitzichten voor het vaargebied gunstig zijn.

Recente cijfers van Container Trades Statistics (CTS) en Drewry bevestigen dat. Volgens CTS kende de Europese export naar Noord-Amerika in oktober een stijging van 12,9%. Het westbound verkeer in de eerste tien maanden van het jaar bedroeg 3,3 miljoen teu, wat 9,3% meer is dan in 2013.

Drewry bekeek enkel de export uit Noord-Europa naar de VS en zag die in oktober met 11% stijgen. Opvallend was ook de sterke stijging van de Europese export naar Mexico (+28%). De volumes richting Canada bleven op peil.

Tarieven

Omdat de rederijen hun totale capaciteit op de route amper gewijzigd hebben, zitten alle schepen vol en gaan de tarieven in licht stijgende lijn. Volgens Drewry bedroeg het gemiddelde tarief voor een 40’ container tussen Rotterdam en New York vorige maand 1.900 dollar, wat vijftig dollar meer is dan in september.

De start van de Liberty Solo Service lijkt de markt niet te zullen verstoren, want omdat CMA CGM met kleine bootjes van 1.700 teu gaat varen blijft de capaciteitstoename volgens de Britse consultant beperkt tot 2%.

Eastbound

Ondanks de voor de carriers positieve evolutie van het westbound verkeer, is er voor hen ook minder nieuws. De Amerikaanse export naar Europa blijft krimpen, waardoor het ladingonevenwicht op het vaargebied groter wordt en de eastbound tarieven dalen.

Volgens CTS is de Noord-Amerikaanse export naar Noord-Europa en het Middellandse Zeegebied in oktober met 4,6% gedaald. Richting Noord-Europa zag Drewry in die maand zelfs een achteruitgang van 9%. De vullingsgraad van de schepen daalde volgens de consultant als gevolg hiervan naar 76%.

Het effect op de zeevrachten laat zich raden: voor een 40’ tussen New York en Noord-Europa werd vorige maand gemiddeld 940 dollar betaald, terwijl dat in september nog iets meer dan duizend dollar was.