Antwerpen met drie wereldsteden centraal in logistieke onlinebeurs

De Antwerpse start-up VITAL ontwikkelt een virtueel alternatief voor de klassieke fysieke beurzen. Bedrijven kunnen een virtuele 'stand' laten ontwerpen op een internationale onlinebeurs. Daarnaast plant VITAL nog een internationale conferentie.

Zolang het coronavirus niet bedwongen raakt, staan heel wat maritieme en logistieke beurzen on hold. Ondernemer Lorenzo Brouwer komt met een ambitieus alternatief. Onder de noemer VITAL lanceert hij een virtuele beurs en conferentie voor bedrijven uit de internationale transport- en logistieksector.

VITAL staat voor Virtual Transport and Logistics. Bedoeling is om twee aan elkaar gerelateerde events te organiseren. Enerzijds een 24 uur-durende onlineconferentie, verdeeld in vier blokken van zes uur per tijdzone, waarbij achtereenvolgens Singapore, Dubai, Antwerpen en Los Angeles de focus vormen, en anderzijds een virtuele beurs, waar bedrijven digitaal aanwezig kunnen zijn en connecties kunnen maken met internationale contacten. De conferentie vindt plaats op 9 december 2020, de beurs loopt van 9 december tot en met 16 december.

Ambitie

Brouwer is ambitieus. “Met dit evenement willen we de digitale referentie worden in de logistieke sector, met Antwerpen als hometown. Ik zou graag dertig à veertig sterke Belgische bedrijven op de beurs gerepresenteerd zien.” NxtPort ging alvast als Antwerpse early adopter met VITAL in zee. “We hopen dat veel digitale innovatoren hen volgen, zodat we een mooie Belgische delegatie kunnen toevoegen aan het internationale gezelschap van intussen 113 aangemelde bedrijven”, zegt Brouwer.

Stands zijn verkrijgbaar in drie formaten, met prijzen die variëren tussen 495 en de 895 dollar. “Die tarieven hebben we bewust laag gehouden, zodat het ook voor kleinere bedrijven haalbaar is om mee te doen”, zegt Brouwer. “In vergelijking met het uitbouwen van een fysieke stand is de besparing duidelijk. We begeleiden bedrijven ook zodat de stap richting het digitale voor hen zo klein mogelijk is.”

Avatars

Tot twee weken voor aanvang van de beurs kunnen standhouders hun virtuele stand laten uitbouwen volgens hun wensen, inclusief levensechte avatars van medewerkers en bestuurders. Van achter de computer kan de bezoeker zo de verschillende hallen doorlopen. Toch denkt Brouwer ook aan een fysiek, weliswaar coronaproof, evenement ter gelegenheid van de Vital Conference.

Lan-party

“Tijdens de conferentie geven verschillende keynotespeakers hun inzichten over 2020 en de toekomst. Onder andere de vicepresident Logistics van Lego heeft al toegezegd, andere sprekers volgen nog. Het idee groeit om in Antwerpen een kleinschalig event te houden waarbij klanten samen de virtuele conferentie volgen. Vergelijk het met een lan-party. Op die manier heb je toch nog de fysieke dimensie van een klassiek congres," besluit Brouwer. 

Meer info: www.vitalconferences.com/

Michiel Leen