VEA waarschuwt voor claims door invoerrechten op Chinees gietijzer

Sinds begin dit jaar gelden anti-dumpingrechten voor gietijzeren producten uit China. Expediteursvereniging VEA waarschuwt opstellers van douanedocumenten om problemen zoals met Chinese zonnepanelen te vermijden.

Eind januari besliste de Europese Commissie om voor producten in gietijzer uit China invoerrechten te heffen gaande van 15,5% tot 38,1%. Het gaat onder meer om rioolputdeksels en rioolroosters. De markt voor deze producten in Europa wordt op 700 miljoen euro geraamd.

De maatregel komt er na een klacht van een aantal Europese producenten tegen producten uit China en India. De Europese Commissie startte in 2016 een onderzoek. Daaruit bleek dat India niet aan dumpingpraktijken deed maar China dus wel. Tussen 2005 en 2011 werden voor dezelfde producten al eens anti-dumpingrechten tegen China ingevoerd.

Zonnepanelen

Wat de invoer van dergelijke producten vertegenwoordigt voor de haven van Antwerpen, is niet duidelijk. “We weten niet juist over welke volumes dat gaat. We willen vooral de opstellers van de douanedocumenten verwittigen”, zegt Olivier Schoenmaeckers, directeur van VEA. Hij verwijst daarbij naar eerdere problemen met Chinese zonnepanelen. “Enkele jaren geleden werden daarvoor door Europa plots anti-dumpingrechten ingevoerd terwijl die producten al in de haven lagen en de douanedocumenten opgesteld waren. Omwille van de hogere invoerrechten willen sommige kopers de goederen niet meer aanvaarden, met alle gevolgen voor de ontvanger of de opsteller van de documenten”, zegt hij.

Eind vorig jaar kaartte de Europese Rekenkamer het probleem met onjuiste douanedocumenten en falende douanecontroles nog aan.

Koen Heinen