Vandermeiren na Davos: "Haven cruciale rol in duurzame transitie"

Bij zijn terugkeer na het World Economic Forum in Davos deelt CEO Jacques Vandermeiren van het Havenbedrijf Antwerpen zijn inzichten. Het klimaat staat bovenaan bij de verzamelde captains of industry, en havens hebben hun deel van het werk te doen.

"Klimaatkwesties zijn het belangrijkste onderwerp op zowel de politieke als de economische agenda. We moeten de overgang naar een koolstofarme economie versnellen. Onze regeringen kunnen een grote hulp zijn bij het stimuleren van die versnelling door meer te investeren in onderzoek naar nieuwe technologieën. De Europese Unie geeft momenteel het goede voorbeeld met haar groene deal en de beslissende actie van de voorzitter van de Europese Commissie, Von Der Leyen", schrijft Vandermeiren op LinkedIn. 

Beter samenwerken 

Naast de inspanningen van de regeringen, zijn ook partnerships van het grootste belang, meent de CEO van het Antwerpse Havenbedrijf. "Of het nu gaat om de strijd tegen klimaatverandering, de duurzaamheid van bedrijfsactiviteiten of de innovatie van technologische ontwikkelingen, samenwerking zal de weg vrijmaken voor transitie. We moeten absoluut meer en betere manieren vinden om samen te werken en elkaar in dit proces te ondersteunen", klinkt het. 

Duurzame havens

Volgens Vandermeiren is in dat proces een grote rol weggelegd voor de havens. "We importeren en exporteren niet langer alleen goederen. We houden ons meer dan ooit bezig met sociale zaken en duurzaamheid. Tijdens een van de Davosvergaderingen legde ik uit dat Haven Antwerpen door middel van ons ambitieuze MVO-project (maatschappelijk verantwoord ondernemen, red.) en routekaart wil loskomen van het imago van de traditionele ‘infrastructuurbeheerder’ en dat het in plaats daarvan een proactieve gemeenschapsbouwer wil zijn. Op die manier kunnen we de hefboom zijn voor een duurzame toekomst", besluit Vandermeiren. 

Michiel Leen