Haven Antwerpen ziet vakbonden in COVID-taskforce niet zitten

De vakbonden in de haven van Antwerpen willen een plaats in de COVID-19-taskforce binnen de haven. Volgens de haven van Antwerpen moet het sociaal overleg over de maatregelen in de koepelorganisaties gevoerd worden.

De vakbonden in de haven van Antwerpen willen een vertegenwoordiger krijgen in de taskforce die ervoor zorgt dat de haven ook tijdens de coronacrisis blijft draaien en die er bevoegd is voor de toepassing van de coronamaatregelen. "Die taskforce dient de (gezondheids)belangen van vele duizenden werknemers te verdedigen", stellen ABVV en ACV in hun gezamenlijk statement. 

Schoot koepelorganisaties

Havenbedrijf Antwerpen ziet dat anders. "De sector is via de koepelorganisaties (zoals bijvoorbeeld Voka, Essenscia of Cepa) vertegenwoordigd in de COVID-19- taskforce. Het sociaal overleg over de thema’s die aan bod komen in de taskforce, moet in de schoot van deze koepelorganisaties gebeuren", laat het Havenbedrijf weten. De taskforce Nautische Keten onder leiding van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) ontving volgens woordvoerder An Truyts nog geen gelijkaardige aanvraag. Deze specifieke taskforce is ook al even niet meer samengekomen. 

Pleiten voor meer thuiswerk 

Aanleiding voor de vraag van de vakbonden is hun kritiek op het thuiswerkbeleid in de chemie- en petroleumsector. Vakbonden ABVV en ACV stellen dat de verstrenging op het vlak van federale en Antwerpse coronamaatregelen inzake thuiswerk in de scheikundige en petroleumsector minder wordt toegepast dan mogelijk is. Ze eisen dat in alle bedrijven in de sector wordt overgeschakeld naar een minimumbezetting bij het productiepersoneel en dat personeel dat niet noodzakelijk is op de werkvloer, betaald thuis wordt gezet.

"Terwijl de betrokken bedrijven tijdens de eerste golf massaal overgingen naar thuiswerk voor alle functies waarvoor dit mogelijk is, is dat nu veel minder het geval alhoewel de beschikkingen daartoe werden verstrengd", klinkt het. "De maatregelen met betrekking tot de privésfeer en de handhaving ervan zijn streng en duidelijk. De maatregelen die worden uitgevaardigd ter bescherming van de werknemers dienen met evenveel duidelijkheid en efficiëntie te worden toegepast, ook in essentiële sectoren, zowel in kleine als in grote bedrijven", besluiten de bonden. 

Bij Essenscia, de sectorfederatie van de chemische industrie in België, was vanmiddag niemand bereikbaar voor commentaar. 

Michiel Leen