Topman douane: “Oproep geen brexitpaniek, industrie vraagt het”

Kristian Vanderwaeren, topman van de douane, roept op om zoveel mogelijk voor de brexit nog in- en uit te voeren naar en van het VK en om de dagen erna de kat uit de boom te kijken. “Dit is geen paniekvoetbal. De industrie vraagt het zelf”, zegt hij.

Volgens Vanderwaeren zijn de grote bedrijven voorbereid maar ligt de situatie anders bij de kmo’s. “Aanleiding voor mijn oproep om zoveel mogelijk voor de brexit in- en uit te voeren, zijn de voorbereidingen in de haven van Zeebrugge. De industrie heeft me erop gewezen dat naar verwachting 10% van de laadeenheden die daar de eerste dagen na de brexit zullen toekomen, niet in orde zullen zijn. Een roroschip heeft misschien driehonderd laadeenheden aan boord. Dan maak ik mij toch zorgen”, zegt hij.

Toch wil de douanetopman niet spreken van paniekvoetbal. “De kleinere bedrijven moeten doen zoals de grote bedrijven. Die zorgen ervoor dat er nog voor de brexit zoveel mogelijk goederen worden in- en uitgevoerd. Daarna zullen ze enkele dagen de kat uit de boom kijken om te zien hoe alles verloopt.”

Douane

De douane zelf is volgens Vanderwaeren voorbereid. “We hebben 140 aanwervingen gedaan en er zijn heel wat verloven ingetrokken. Indien nodig kunnen we mensen van andere plaatsen naar Zeebrugge halen. We zijn al meer dan een maand bezig met een callcenter om bedrijven te helpen om vergunningen aan te vragen, douanenummers enzovoort. Wij zijn voorbereid. Wij zullen dit van kortbij monitoren. Als het misloopt, zal het niet door een gebrek aan douanepersoneel zijn”, besluit hij.

Voka

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vindt de oproep van Vanderwaeren toch verontrustend. Volgens de organisatie zullen er sowieso problemen zijn en gaan die niet weg door simpelweg te vragen aan bedrijven om niet meer uit- of in te voeren na 29 maart. Volgens gedelegeerd bestuurder Hans Maertens moet er een versnelling hoger geschakeld worden in de voorbereidingen op een harde brexit en moet de handel tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk gegarandeerd worden.

Koen Heinen