Telex over verkeersleiders, een total loss, veerdiensten en nog meer

In deze rubriek nog een paar interessante items. Wist u dat het bulkschip 'Stellar Banner' tot zinken wordt gebracht? Dat het aantal vrachtwagens op de Belgische wegen op een week tijd met 2% is gestegen? U leest er hier meer over.

SUPERJACHTEN -  

Het zwareladingschip 'Super Servant 4' met vijf luxe megajachten aan dek ontsnapte op het nippertje aan kapseizen in de haven van Palma de Mallorca (zie foto). Een elektrische storing in het waterballastsysteem zorgde ervoor dat het 169 meter lange schip zwaar naar stuurboord helde. Volgens lokale bronnen hing het schip zodanig strak aan de trossen dat het niet verder kon kantelen. Er vielen geen gewonden. 

VEERDIENST -

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters verscherpt de veiligheidsmaatregelen voor de Vlaamse veerdiensten. De capaciteit op het veer wordt beperkt om social distancing te handhaven. Ook een mondmasker is verplicht nog voor men zich in de wachtrij aan het veer begeeft. De richtlijnen gelden voor de veerdiensten in Nieuwpoort, Oostende, Boven-Zeeschelde, Durme, Rupel, Toeristische Leie, Oude Leie Arm, Dender en Kanaal Gent-Terneuzen. 

WERKZAAMHEDEN E17 - 

In het weekend van 19 tot 21 juni starten de asfalteringswerken op de E17 richting Frankrijk ter hoogte van het op- en afrittencomplex Aalbeke. Zowel het rechterrijvak als de uitvoegstrook en de afrit naar de E403 richting Doornik of Brugge zijn niet toegankelijk. Opgelet: in geval van slecht weer zullen de werken opschuiven naar het weekend van 3 tot 5 juli. 

VTS-VERKEERSLEIDERS - 

MDK (Maritieme Dienstverlening en Kust) heeft tien nieuwe VTS-verkeersleiders in huis. De cursisten begonnen als stagiairs op de afdeling Scheepvaartbegeleiding in september 2019 voor de opleiding tot verkeersleider in de centrales van Zeebrugge en Zandvliet. Het 'nieuwe bloed' volgt de eerste generatie verkeersleiders op die eind jaren '70, begin jaren '80 aan boord kwam. 

TOTAL LOSS - 

Het bulkschip 'Stellar Banner' van de Zuid-Koreaanse rederij Polaris is total loss verklaard. De Braziliaanse autoriteiten zullen het schip voor de kust van Maranhão laten zinken. De 'Stellar banner' vervoerde ijzererts naar China en liep eind februari 2020 vast voor de Braziliaanse kust. De kapitein manoeuvreerde het schip op een zandbank nadat het water maakte. 

TRUCKS

Het aantal vrachtwagens op de Belgische wegen stijgt gestaag. Het vrachtvervoer was in de voorbije week van 1 tot 6 juni nog 4% onder het pre-coronaniveau. Dat blijkt uit de statistieken van Viapass. De beheerder van de kilometerheffing in België noteerde 801.142 vrachtwagens, of een stijging van 2% ten opzichte van de week voordien

REPATRIERING -

De Amerikaanse rederij Genco Shipping heeft de eerste volledige bemanningswissel met succes doorgevoerd. Negentien zeelieden zijn volgens de laatste coronaprotocollen in Singapore van boord gegaan van het schip 'Genco Liberty'. Een chartervlucht is ingezet om de crew te repatriëren naar thuisland Indië. Ook de lokale havenautoriteit van Hong Kong staat opnieuw bemanningswissels toe zonder quarantainemaatregelen en speciale vergunningen. 

JUMBO-RORO - 

De bouw van Finnlines' nieuwste hybride roroschip is van gestart op de Chinese scheepswerf Jinling. De Finse dochterrederij, die behoort tot de Italiaanse Grimaldi Group, investeerde de voorbije jaren fors in moderne tonnage en emissiereductie. Het schip zal uitgerust zijn met onder meer lithiumbatterijen en luchtsmering, en komt vanaf 2021 in de vaart. In 2022 volgen er nog twee hybride schepen. Alle drie zijn ze bestemd voor de dienst tussen de Baltic en Noord-Spanje. 

Julie Desmet