Telex: Haeger & Schmidt, Maersk, Seatrade, Geodis, Amazon en meer

Haeger & Schmidt Logistics bouwt een nieuw staalmagazijn in Duisburg, Amazon lanceert zijn eigen luchtvrachtoperaties in Europa, de drugsteller staat op 54,5 ton en stadsdistributiebedrijf CityDepot experimenteert met duurzame brandstof.

54,5 TON COKE - 

De Belgische douane heeft dit jaar tot op vandaag 54,5 ton cocaïne in beslag genomen. Daarvan is een recordhoeveelheid van meer dan 11 ton op dinsdag 27 oktober onderschept. In 2019 waren de maanden november en december goed voor 17,5 ton in beslag genomen coke. Als er dit jaar minstens zoveel onderschept wordt in die maanden, zal de teller eind 2020 op meer dan 70 ton staan. 

HAEGER & SCHMIDT - 

De intermodale dienstverlener Haeger & Schmidt Logistics (HSL) is gestart met de bouw van een nieuw staalmagazijn in de haven van Duisburg. De totale opslagcapaciteit zal 60.000 ton bedragen. HSL vertegenwoordigt in Antwerpen een volume van twee miljoen ton staal op jaarbasis. Het magazijn zal met de trein verbonden zijn met de Antwerpse haven en biedt ook extra opportuniteiten om per barge lading te leveren in de Ruhr-regio. De oplevering is gepland in 2021. 

AMAZON - 

De Amerikaanse webgigant Amazon lanceert zijn eigen luchtvrachtoperaties in Europa. Amazon heeft twee Boeings 737-800 gecharterd die namens de luchtvaartmaatschappij Amazon Air door ASL Airlines worden geëxploiteerd. Amazon Air startte zijn allereerste regionale vlieghub in Europa op de Duitse luchthaven van Leipzig, waar het bedrijf in januari 2020 een luchtvrachtdepot van 20.000 m2 liet bouwen. 

KRIMP -

De economische groei in de eurozone krimpt in 2020 met 7,8%. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar herfstprognoses. Daarmee wordt het de grootste economische krimp in een jaar tijd in de geschiedenis van de eurozone. Omwille van de strenge lockdownmaatregelen door COVID-19 wordt herstel pas verwacht na 2022.

SEATRADE -

Na twee maanden gevangenschap zijn de twee ontvoerde bemanningsleden van het koelschip ‘Water Phoenix’ van de Nederlandse rederij Seatrade vrijgelaten. Het schip werd op 8 september aangevallen door piraten voor de kust van Lagos in Nigeria. Beide crewleden zijn medisch onderzocht en in relatief goede conditie.

DRUGS - 

De douane in de Braziliaanse haven van Paranaguá heeft woensdag 4 november 324 kg cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container tussen een deklading hout, bestemd voor de haven van Antwerpen.

MAERSK - 

De kapitein van de 'Maersk Launceston' is door de Griekse autoriteiten tijdelijk vrijgelaten. Het containerschip kwam op 27 oktober in aanvaring met een mijnenveger van de Griekse marine in de haven van Piraeus. De precieze omstandigheden van de botsing zijn nog onduidelijk. Het onderzoek wordt voortgezet. 

INFRABEL - 

Spoornetbeheerder Infrabel wil twee uitwijksporen aanleggen langs de bestaande spoorlijn Dendermonde-Mechelen ter hoogte van het station Baasrode-Zuid. Infrabel meent dat de bouw nodig is om bij incidenten lange goederentreinen even opzij te kunnen plaatsen. De spoorlijn ligt op de belangrijkste Europese goederencorridor Rijn-Alpen. Infrabel hoopt in 2021 aan de bouw te beginnen. De werken zouden twee jaar duren.

CITYDEPOT -

Stadsdistributiebedrijf CityDepot is gestart met een proefproject waarbij een aantal van zijn vrachtwagens zal rondrijden met de duurzame brandstof HVO (Hydrogenated Vegetable Oil) (zie foto). CityDepot distribueert al via de fiets, elektrische bestelwagens en cng-trucks (compressed natural gas). Het project wordt uitgerold in Antwerpen, Gent en Brussel.

GEODIS -

Logistiek dienstverlener Geodis verlengt zijn trans-Atlantische dienst tussen Europa en de Verenigde Staten tot in 2021 om het capaciteitstekort op te vangen. Binnen het programma ‘Own Controlled Network’ (OCN) worden er drie keer per week cargovluchten uitgevoerd tussen Amsterdam Schiphol en Chicago O'Hare. Geodis wil zo ook paraat staan voor de levering van coronavaccins wanneer die beschikbaar zijn. 

ADR - 

Het Waals Gewest is op zijn beslissing teruggekomen om de ADR-opleidingen (voor vervoer van gevaarlijke stoffen) voor vrachtwagenchauffeurs als een vitale dienst te beschouwen. Om coherent te zijn met de twee andere gewesten, heeft nu ook Wallonië beslist om de ADR-opleidingen op te schorten zeker tot en met 13 december 2020 omwille van COVID-19.

Julie Desmet