Telex: bezoek premier, contract DEME, ICT Rubis en concessietarieven

Maatschappij Linkerscheldeoever heeft haar nieuwe concessietarieven voor 2021 vrijgegeven, premier Alexander De Croo steekt Brussels Airport Company een hart onder de riem en ICT Rubis bereikt de mijlpaal van vijf jaar zonder arbeidsongevallen.

BAC - 

Premier Alexander De Croo bracht op dinsdag 24 november 2020 een bezoek aan Brussels Airport (zie foto). De eerste minister sprak er met CEO van Brussels Airport (BAC), Arnaud Feist, voorzitter Marc Descheemaecker en CEO van Brussels Airlines, Dieter Vranckx, over de economische toestand van de luchtvaartsector en de weg terug naar welvaart en groei. "Het werkbezoek van de premier was een belangrijke steun voor de hele luchtvaartgemeenschap rond Zaventem", meldt Descheemaecker op LinkedIn. "We zullen de hele wereld helpen door miljoenen in België geproduceerde vaccins veilig en efficiënt naar hun bestemming te helpen vliegen."

ONGEVALLENVRIJ - 

ICT Rubis Terminal Antwerp, de terminal op linkeroever gespecialiseerd in chemie en ruwe olie, heeft de mijlpaal bereikt van vijf jaar zonder arbeidsongevallen met werkverlet. "Het is een prachtige prestatie van ons personeel: 120% focus op veiligheid, elke dag opnieuw!", meldt het bedrijf op LinkedIn. Ook roro-operator Wallenius Wilhelmsen feliciteert zijn 'railteam' in de haven van Baltimore. Die is de kaap van duizend dagen ongevalvrij gepasseerd. "In bijna drie jaar tijd en onder alle weersomstandigheden heeft ons achtigkoppig team bijna 140.000 voertuigen geladen en gelost op de Dundalk Marine Terminal. Bedankt dat jullie op elkaar hebben gelet en veilig zijn gebleven!", klinkt het. 

MLSO - 

Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) geeft haar nieuwe concessietarieven vrij voor het jaar 2021. De tariefverhogingen liggen in lijn met wat het Havenbedrijf Antwerpen eind oktober 2020 bekendmaakte. Vooral de bijdrage voor afvalverwerking van zeeschepen wordt duurder. Een gedetailleerd overzicht van de tariefverordeningen op de linker-Scheldeoever vindt u hier.

ZUIDNATIE - 

Terminaloperator Zuidnatie in de haven van Antwerpen investeert verder in nieuw materiaal. Het bedrijf vervangt acht dieselvorkheftrucks door compacte elektrische 'Hyster' heftrucks van het 5 ton-model. "Dit benadrukt onze inzet om het klimaat te redden op elke mogelijke manier", klinkt het. 

ECU - 

De Antwerpse logistieke dienstverlener ECU Worldwide Belgium schenkt aan 250 loyale klanten een bedrag van tien euro. ECU Worldwide zal het bedrag in hun naam doneren aan vijf liefdadigheidsorganisaties. "We zijn heel dankbaar dat we konden blijven draaien tijdens de coronapandemie. We zijn er ons van bewust dat er andere sectoren veel harder zijn getroffen, dus tonen we op deze manier onze dankbaarheid naar de klanten en solidariteit naar de andere sectoren toe", zegt ECU Wordlwide. 

DEME -

Dredging International, de dochteronderneming van baggeraar DEME, heeft een contract binnengehaald voor de bouw van een hub in de haven van Ravenna (Italië) om grotere schepen te kunnen faciliteren. In een eerste fase wordt 5 miljoen m3 sediment in de binnen- en buitenkanalen uitgegraven en wordt de haven uitgediept. Ook worden de bestaande dokken heraangelegd en komt er een nieuwe kade voor het schiereiland Trattaroli. De baggerwerken starten begin 2021.

SMOKKEL - 

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Rebwar J. veroordeeld tot tien jaar cel voor de smokkel van minstens 234 transmigranten tussen juni en oktober 2019. Zij werden nabij het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Duinkerke opgehaald en naar de snelwegparkings langs de E34 in Mol-Postel en Vorselaar gebracht. Daar moesten ze zich schuilhouden in de bossen achter de parking of in de bestelwagen tot ze op vrachtwagens werden gezet in de hoop het Verenigd Koninkrijk te kunnen bereiken. 

SCHELDE - 

De Schelde is geleidelijk weer opengesteld voor de binnenvaart. Door een olievervuiling in Vaulx (Doornik) was het scheepsverkeer er sinds zondag 22 november 2020 geblokkeerd. De sluis van Hérinnes is intussen heropend. De sluis van Kain zal vandaag – 25 november 2020 – rond 16.00 uur weer operationeel zijn. Om de impact voor de schippers te beperken, zullen de openingstijden van beide sluizen tot woensdag 26 november 2020 worden verlengd tot middernacht. 

BRUGGE - 

Brugge.Inc, een initiatief van de stad Brugge, Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen, is officieel gelanceerd. Met een webplatform wil de incubator start- en scale-ups helpen groeien. 'Mijn Brugge', gevestigd naast het administratieve centrum 'Huis van de Bruggeling', wordt vanaf 1 januari 2021 de uitvalsbasis. Die start-ups hebben al toegezegd om er hun intrek te nemen. Meer info vindt u hier

AUTO & TRUCK - 

Het familiebedrijf Auto & Truck Service VDC, gespecialiseerd in onderhoud en herstellingen van bedrijfswagens, heeft zijn intrek genomen in een nieuw gebouw op de industriezone De Kluis in Hoogstraten. De vorige locatie aan de Kampweg in Wuustwezel was te klein geworden. Achteraan het gebouw is een grote beveiligde parking waar er voor de chauffeurs een aparte slaapplaats met douche is voorzien. 

WATERLOPEN - 

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft de website waterinfo.be in een nieuw jasje gestoken. Daarop worden op een meer overzichtelijke en gebruiksvriendelijke manier de actuele toestand en voorspellingen voor de Vlaamse waterlopen weergegeven, zoals info over de getijden, overstromingen en droogte. Een presentatievideo vindt u hier

LUFTHANSA - 

Lufthansa Cargo, de vrachtdivisie van Lufthansa Airlines, verbindt zich aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Lufthansa Cargo heeft zich vijf doelstellingen tegen 2030 vooropgesteld als integraal onderdeel van zijn bedrijfsactiviteiten. Dat betreft de strijd tegen armoede, een goede gezondheid en welzijn, economische groei, innovatie en klimaat. 

Julie Desmet