Telex over knooppunt Sint-Anna, Tesla, Scania en actie in haven Gent

Het Antwerpse knooppunt Sint-Anna (R1xE34) wordt vanaf 26 september een tijdelijk knooppunt, de DEME-groep wijdt de nieuwe tunnel voor de RijnlandRoute in en vrachtwagenconstructeur Scania is 'brandstofkampioen' in het langeafstandsvervoer. 

SINT-ANNA - 

In navolging van knooppunt Antwerpen-West, wordt ook verkeersknooppunt Sint-Anna (R1xE34) een tijdelijk knooppunt. Alle verkeer op de E34 richting R1 rijdt vanaf 26 september over een tijdelijke weg naast het bestaande knooppunt. De rijbanen van de R1 naar de E34 en de aansluiting van oprit 7 Sint-Anna richting de E17 worden ook lokaal verlegd. Het oude knooppunt wordt volledig afgebroken om plaats te maken voor een nieuw en veiliger knooppunt binnen het Oosterweelproject. De voltooiing van de werkzaaamheden is gepland in het voorjaar van 2024.

VERHUIS - 

De beveiligingsfirma Sterkens Security is verhuisd van Malle naar de Biezenstraat in Beerse (Antwerpen). Het nieuwe hoofdkwartier is gebouwd met het oog op energiezuinigheid, een ruimtelijk gevoel en een sterke beveiliging. Het gebouw is uitgerust met elektronisch gestuurde motorsloten, thermische camera's en een uitgebreid branddetectiesysteem. Tijdens de coronalockdown beveiligde Sterkens onder meer het nieuwe overslaggebouw van de luchthaven van Zaventem en de nieuwe Defensie-magazijnen in Beringen in opdracht van Katoen Natie. Sterkens Security is ook bekend als ontwikkelaar van het systeem om in de Antwerpse haven te kunnen tanken met de Alfapass

WALLONIË - 

In het halfjaarlijkse rapport van de Waalse waterwegbeheerder SPW is gebleken dat de binnenvaarttrafiek tijdens de coronalockdown met 25% is gedaald ten opzichte van de eerste zes maanden in 2019. Toen bedroeg de achteruitgang 'slechts' 5,8%. "De binnenvaartsector staat onder druk", meldt het rapport. Wallonië wil tegen 2030 minstens 7% van het wegvervoer overhevelen naar het spoor en vooral de binnenvaart. Dat heeft minister van Mobiliteit, Philippe Henry, bekendgemaakt.

PROTEST -

Aan een douanepost in de haven van Gent voerden op 23 september zo’n twintigtal klimaatjongeren, gele hesjes en landbouwers actie tegen het CETA-vrijhandelsakkoord met Canada. Vooral de import van vlees vinden ze een slechte zaak. "COVID-19 bewijst dat we net lokaal moeten produceren en consumeren", klinkt het. Ook van een nieuw handelsakkoord met de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) wil de delegatie niet weten.

PHARMA.AERO - 

Pharma.aero, de internationale koepelvereniging voor farmaceutisch transport, verwelkomt twee nieuwe leden: de Keniaanse luchtvrachtmaatschappij Astral Aviation en het Italiaanse Bombelli Airport Equipment. "Naast de uitbreiding van het aantal farmaverladers in onze organisatie, breidt Pharma.Aero ook haar ledenbestand uit in de hele supplychain van de luchtvrachtsector", zegt Nathan De Valck, voorzitter van Pharma.Aero. "Dat zorgt voor een evenwichtige vertegenwoordiging van de belangrijkste stakeholders die actief zijn in het luchttransport van farmaceutische en biowetenschappelijke zendingen." Pharma.Aero is opgericht door Brussels Airport en Miami International Airport. Het hoodkwartier is in Brussel. 

COKEVANGST - 

De douane in de haven van Paranaguá (Brazilië) heeft dinsdag – 22 september – 605 kg cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container met een lading suiker bestemd voor de haven van Antwerpen. Dat meldt Het Nieuwsblad. De cocaïne was volgens de douane niet geperst in blokken, waardoor een sterke geur werd waargenomen. 

RIJNLANDROUTE - 

Na maandenlang boren is de 2,2 km lange tunnel voor de nieuwe RijnlandRoute op de N434 in Nederland zo goed als klaar. DIMCO, een dochter van de DEME-groep, leidde de operatie. Om die mijlpaal te markeren, heeft het bouwteam van de joint venture Comol5 de naam onthuld (zie foto). De 'Corbulotunnel' is een knipoog naar de rijke Romeinse geschiedenis in die regio. Het project RijnlandRoute betreft een nieuwe wegverbinding van Katwijk via de A44 naar de A4 bij Leiden en moet de doorstroming in de regio verbeteren.

BEMANNINGSWISSELS - 

In een open brief aan de Verenigde Naties (VN) sporen grote internationale bedrijven zoals Unilever, Heineken en Procter & Gamble (P&G) overheden aan om de problematiek rond de bemanningswissels op te lossen. Veiligheid, duidelijke protocollen en het naleven van de arbeidsvoorwaarden stellen ze daarbij voorop. "We zijn nu op een kantelpunt als we er niets doen om zeelieden af te lossen", meldt chief supply chain officer bij Unilever, Marc Engel. "Er is een enorm risico dat de mondiale distributieketen gaat stuklopen. Het is een situatie van dwangarbeid." Ruim 300.000 zeelieden zitten al maandenlang 'vast' aan boord van schepen door COVID-19. 

SCANIA - 

De Zweedse constructeur Scania rijft voor het vierde jaar op rij de 'Green Truck Award' binnen. Scania toonde zich met het vrachtwagenmodel R540 het zuinigst tijdens de Duitse 'Green Truck' test, een vergelijkende test waarbij het laagste brandstofverbruik in combinatie met de hoogst gemiddelde snelheid centraal staat. Met een gemiddeld brandstofverbruik van 25,14 liter per 100 km en een gemiddelde snelheid van 80,42 km per uur, bewees Scania zich als 'de brandstofkampioen' in het langeafstandsvervoer. 

FELIXSTOWE - 

Hutchison Ports heeft ex-CEO van de haven van Felixstowe, Chris Lewis, ingeschakeld als 'crisismanager' in een poging om de congestieproblemen in de Britse haven op te lossen. Lewis gaat op 1 november 2020 op interimbasis aan de slag. Zijn terugkeer wordt alom toegejuicht. "Chris Lewis kan in een volledig clownspak verschijnen en nog steeds beter werk leveren dan zijn voorganger", beweerde David Perfect, CEO van de Britse transportfirma Perfect Transport. Lewis' aanstelling volgt naar aanleiding van de congestietoeslag opgelegd door rederij CMA CGM. Er wordt gevreesd dat ook andere rederijen CMA CGM hierin zullen volgen. 

TESLA - 

Tesla, Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen, spant een zaak aan tegen de regering van de Amerikaanse president Trump. Tesla wil dat de douaneheffingen op bepaalde onderdelen – die vanuit China worden ingevoerd – met onmiddellijke ingang worden stopgezet. De klacht werd maandag 21 september ingediend bij een internationale handelsrechtbank in New York. Volgens Tesla zijn de douaneheffingen op een lijst producten uit China "illegaal".

AIR CARGO BELGIUM -

Air Cargo Belgium (ACB), de koepelorganisatie van de Belgische luchtvrachtgemeenschap, en IT-dienstverlener CHAMP Cargosystems hebben een principeverklaring ondertekend omtrent een innovatiestrategie voor de luchtvrachtsector. CHAMP zal als voorkeurspartner nieuwe digitale technologieën testen en uitrollen. De overeenkomst is voor onbepaalde tijd.

Julie Desmet