Telex: Remant, Antwerp East Port, DSV, en Jan De Nul speelt tetris

De transport- en logistiekgroep DSV werkt met drones om zijn magazijninventaris te optimaliseren, het Antwerpse Remant Cool Logistics gaat voor een duurzaam hergebruik van koelcontainers en baggeraar Jan De Nul gaat de 'tetris challenge' aan.

FLOWS DOUANECONGRES - 

Op dinsdag 24 november 2020 organiseren Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Flows de zesde editie van het Douanecongres, volledig digitaal. Gerenommeerde sprekers inspireren met hun visie op actuele douanetrends. Een sterke aanrader voor iedereen die met internationale handel te maken heeft. VRT-nieuwsanker Wim De Vilder zal het Douanecongres in goede banen leiden. Meer info over het programma vindt u hier. Inschrijven kunt u via deze link

DSV  - 

De transport- en logistiekgroep DSV implementeert een autonoom dronesysteem in verschillende van zijn warehouses om het voorraadbeheer te optimaliseren. DSV werkt hiervoor samen met technisch innovator Verity. De drones kunnen barcodes snel scannen zonder menselijke tussenkomst, en detecteren of palletposities leeg of bezet zijn. Het systeem is voor het eerst getest in het magazijn in Moerdijk (Nederland). De projectvideo kunt u hier bekijken. 

REMANT - 

Logistiek dienstverlener Remant Cool Logistics uit Antwerpen, gespecialiseerd in internationaal geconditioneerde voedingstransporten, doet voor Agristo de coördinatie om koelcontainers met een importlading meteen na levering te hergebruiken voor export. Dit om te vermijden dat reefers leeg worden vervoerd over de weg. Het bedrijf werkt hiervoor samen met rederij Hapag-Lloyd, stuwadoorsbedrijf Stukwerkers Gent en transporteur LDH-Trans.

TETRIS - 

Baggeraar Jan De Nul heeft zijn collega's van de QHSE-afdeling (Quality, Health, Safety, Security, Environment) – die het beleid betreffende kwaliteit, gezondheid, veiligheid, beveiliging en milieu bewaakt – uitgedaagd voor de 'tetris challenge' (zie foto). Onder het motto 'Safety First', benadrukt Jan De Nul om de correcte persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE's) te gebruiken bij het werken op hoogte, hoge temperaturen of met vervuilde grond. 

PAKJESRECORD - 

Bpost breekt records. Sinds kort levert de nationale posterij elke dag meer dan een half miljoen pakjes af. "We breken nu dag na dag records, en zitten boven de piek van de eerste lockdown", zegt woordvoerster Veerle Van Mierlo. "Zo vindt er in sommige streken meer dan één uitreiking per dag plaats en springt ook het management bij om de verwerking in goede banen te leiden." Door de lockdown zijn heel wat winkels gesloten en kunnen ze alleen nog via het internet verkopen. Daarnaast zijn er rond deze tijd van het jaar heel wat koopmomenten zoals Black Friday, Sinterklaas en de traditionele eindejaarsperiode.

HAZES - 

Rojas Tankers, Nederlands exploiteur van bunkerschepen, heeft de 'MTS Chris' in de vaart genomen. Het binnenvaartschip wordt geleased door het Belgische Hazes en zal voor de onestopshop-dienstverlener Burando in het ARA-gebied (Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam) varen. Het schip heeft acht tanks met een totale capaciteit van zo'n 3.000 m³ en is afgeleverd door de Nederlandse scheepsbouwer Veka. 

BAANBREKERS - 

Op maandag 23 november 2020 zet VIL (Vlaams Instituut voor de Logistiek) bedrijven en organisaties in de kijker die kleine of grote stappen zetten naar multimodale transportoplossingen. Tijdens het online-event wordt de 'Baanbrekers award' uitgereikt aan de beste multimodale verlader, dienstverlener en ambassadeur van dit jaar. Binnen de categorie ambassadeurs zijn Chris Borghs (logistics manager Umicore), Liesbeth Grieten (ontwerper synchromodale oplossingen H.Essers) en Michel Verscheure (CEO Verscheure Transport) genomineerd. 

ANTWERP EAST PORT - 

Logistiek vastgoedontwikkelaar Heylen Warehouses is de laatste bouwfase van de site 'Antwerp East Port' langs het Albertkanaal in Grobbendonk ingegaan. De multimodale logistieke campus is ruim 114.000 m2 groot en biedt directe toegang tot de containerterminal ‘Antwerp East’ van DP World. Onder meer het Nederlandse e-fulfilmentbedrijf Bleckmann, dat vooral actief is in de mode- en lifestylelogistiek, neemt er magazijnruimte in gebruik. 

ALPACA’S -

Brussels Airport heeft een video online gezet over het transport van de vijfhonderd 'pluizige' en 'schattige' alpaca's die op vrijdag 23 oktober 2020 in de luchthaven zijn geland. De dieren werden door Ethiopian Airlines overgebracht vanuit Chili en geïnspecteerd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Daarna reisden ze door naar hun eindbestemming in Nederland.

KALLOSLUIS - 

Op zondag 22 november is de Kallosluis in de Antwerpse Waaslandhaven van 8.00 uur tot 16.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Farnesebrug.

Julie Desmet