Telex: brug Lummen, sluiting Brabantstunnels, Kloosterboer en reefers

De invaring van de boogbrug over het Albertkanaal in Lummen, kunt u zondag live volgen. De verwijderingsbijdrage die binnenschippers betalen voor olie- en vethoudend afval, wordt duurder vanaf 1 januari 2021. Rederij Yang Ming boekt opnieuw winst.

ALBERTKANAAL - 

De nieuwe boogbrug over het Albertkanaal in Lummen wordt nu zondag 15 november 2020 ingevaren. Zaterdagnamiddag wordt de brug op het ponton gereden. Zondagochtend rond 7.30 uur vaart het ponton richting nieuwe brugpijlers. Als alles vlot verloopt zou de brug omstreeks 17.00 uur op haar plaats moeten liggen. De sloop en installatie kunt u live volgen via deze link

VERWIJDERINGSBIJDRAGE - 

Op 1 januari 2021 stijgt de verwijderingsbijdrage die schippers betalen voor olie- en vethoudend afval van 7,50 euro naar 8,50 euro per 1.000 liter gebunkerde gasolie. De tariefstijging moet de kosten voor de inzameling en verwerking van scheepsafval in de binnenvaart opnieuw kunnen dekken. De verwijderingsbijdrage is van toepassing in de Benelux, Duitsland, Zwitserland en in een deel van Frankrijk (de Rijn en de kanalen in het noorden van het land).

HAPAG-LLOYD

De Duitse rederij Hapag-Lloyd sloot de eerste negen maanden van 2020 af met een operationele winst (ebitda) van 1,8 miljard euro. Dat is een stijging van 20,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Een volumeherstel in het derde kwartaal van 2020, stabiele vrachttarieven en de lage bunkerprijzen zorgden voor sterke financiële resultaten. De omzet van januari tot september 2020 klokte af op 9,4 miljard euro. Dat is een daling van 1% omwille van de zwakke vraag door COVID-19, specifiek in het tweede kwartaal van 2020. 

YANG MING - 

De Taiwanese rederij Yang Ming behaalde een omzet van 1,3 miljard dollar in het derde kwartaal van 2020. Dat is een stijging van 2,8% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Sinds midden augustus 2020 heeft de voorraadopbouw in de VS en Europa zich stilaan hersteld. Na een verlieslatend eerste semester in 2020, boekte Yang Ming dankzij een sterk derde kwartaal een nettowinst van 62 miljoen dollar (+155,6% op jaarbasis) in de eerste negen maanden van 2020. 

BRABANTSTUNNELS - 

Op maandag 16 november 2020 zijn de Jeanne en Jos Brabantstunnel in Antwerpen 24 uur lang afgesloten voor alle verkeer vanaf 6.00 uur ‘s ochtends. De sprinklerleiding wordt in beide tunnelkokers hersteld. Gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via de Singel of de Kaaien. Plaatselijk verkeer kan ook omrijden via de Lange Nieuwstraat/Sint-Jacobsmarkt, Sint-Katelijnevest, Meirbrug, Huidevetterstraat en Lange Gasthuisstraat/Leopoldstraat richting Nationale Bank.

KLOOSTERBOER - 

De Nederlandse koellogistieker Kloosterboer heeft nog nooit zoveel geïnvesteerd als in het jaar 2020. Kloosterboer maakte ruim 100 miljoen euro vrij voor onder meer een nieuwe containerterminal in Vlissingen, een nieuw koelmagazijn in Rotterdam en nog eens twee lopende projecten in Frankrijk. "Corona heeft nog weinig invloed op onze sector", meldt algemeen directeur Gerben Paauwe aan Omroep Zeeland. "Voedsel is iets wat gewoon nodig blijft, dus onze klanten blijven druk in de weer." Het bedrijf mikt vooral op automatisering om klaar te zijn voor de toekomst.

BEMANNINGSWISSEL - 

Een maritiem adviesbureau in Hong Kong heeft een technologie ontwikkeld die voor veilige bemanningswissels tijdens de coronacrisis kan zorgen. Het 'SafeCrew' -platform zorgt voor gezondheidsmonitoring op afstand zowel op zee als aan de wal. Dit met behulp van temperatuursensoren, kunstmatige intelligentie en slimme apps. De gezondheidsstatus wordt door artsen geanalyseerd, opgeslagen in een privécloud en vooraf gedistribueerd naar de havenautoriteiten, scheepseigenaars en de bemanningsbeheerders voor controle. Binnenkort wordt een eerste proefvaart uitgevoerd. 

REEFERS - 

China is 's werelds grootste importeur van koelcontainers, en stoot daarmee de Verenigde Staten van zijn eerste plaats. Dat stelt het Deense adviesbureau Eskesen Advisory. Van januari tot oktober 2020 groeide de import van gekoelde en bevroren voedingsmiddelen in de Chinese havens met 41% ten opzichte van 2019. In de VS bedroeg de toename 'slechts' 4%. Door COVID-19 heeft China fors geïnvesteerd in het veiligstellen van de voedselvoorziening. Vooral de invoer van diepgevroren varkensvlees is meer dan verdubbeld doordat de varkenspest toesloeg. 

KALLOSLUIS - 

Op maandag 16 november is de Kallosluis in de Antwerpse Waaslandhaven van 8.00 uur tot 16.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Melselebrug.

ESPO -

De Spaanse haven van Algeciras heeft de ESPO Award 2020 gewonnen. De Europese havenvereniging ESPO bekroonde de havenautoriteit voor zijn strategisch project 'The Journey of Innovation' om lokale en innovatieve start-ups aan te trekken en de relatie tussen stad en haven te verbeteren. Algeciras moest het opnemen tegen Amsterdam, Lissabon en Puertos del Estado (Spanje). 

Julie Desmet