Telex over ontslagen MAN, cocaïneswitch, werken E313 en vaccinvluchten

Bij vrachtwagenfabrikant MAN staan tot 9.500 banen op de helling, twee havenarbeiders zijn dinsdag betrapt tijdens een 'cocaïneswitch' en vanaf maandag 14 september is er mogelijk verkeershinder op de E313 in Olen wegens werken.

VACCINVLUCHTEN - 

De internationale luchtvrachtorganisatie IATA noemt de wereldwijde verdeling van een coronavaccin 'de missie van de eeuw' voor de cargoluchtvaart. Om 7,8 miljard mensen op de wereld één dosis te kunnen bezorgen, zijn er volgens IATA 8.000 jumbojets nodig. IATA roept alle betrokkenen op om de distributie nu al te plannen. Vooral de levering aan Afrikaanse landen wordt naar verwachting een grote uitdaging.

DRUGSSMOKKEL - 

Twee havenarbeiders zijn dinsdag 8 september opgepakt op verdenking van drugssmokkel. Het duo werd op heterdaad betrapt tijdens het ‘switchen’ van cocaïne op de MPET-terminal aan Kaai 1742 in de Waaslandhaven. In de container, waar de mannen handelden, zou achteraf 100 kg cocaïne zijn aangetroffen. Tijdens zo’n switch worden de drugs overgeladen van een Zuid-Amerikaanse naar een Europese container. Zo vermijden drugsbendes controles door de douane. De twee verdachten zijn gearresteerd. Het parket in Antwerpen geeft geen commentaar.

TIP - 

TIP Trailer Services, een van de grootste trailerverhuurders ter wereld, zet naast huifopleggers en wissellaadkisten ook intensief in op tankopleggers (zie foto). Samen met het Belgische LAG Trailers als vaste partner breidde TIP haar tankerfleet de voorbije vijf jaar fors uit. Momenteel werkt LAG aan een order van 30 tankvoertuigen. De lopende bestelling bestaat uit een aanbod aan roestvrijstalen tankwagens, kippende bulkopleggers en onderlossers. TIP beschikt intussen over een vloot van 2.500 tankwagens. 

E313 - 

Vanaf maandag 14 september starten de voorbereidende werken voor de plaatsing van geluidsschermen op de E313 in Olen. Het gaat om een zone van ongeveer 800m richting Luik en 600m richting Antwerpen ter hoogte van Schaatsbergen. De werken vinden vooral 's nachts plaats en zullen ongeveer drie maanden duren. Het verkeer wordt herleid naar twee versmalde rijstroken in elke rijrichting. De op- en afritten blijven beschikbaar tijdens de eerste fase. Vanaf vrijdag 18 september worden de noordelijke geluidsschermen richting Antwerpen geplaatst. Vanaf dan wordt de oprit van het complex 22 ‘Herentals-Oost’ richting Hasselt afgesloten voor verkeer. Actuele info vindt u hier

MAN - 

Vrachtwagenconstructeur MAN wil tot 9.500 banen schrappen. Dat heeft het filiaal van de Volkswagengroep vandaag – 11 september – aangekondigd. Drie sites in Oostenrijk en Duitsland gaan mogelijk volledig dicht. Het bedrijf kampte al voor de coronacrisis met een terugval in vraag naar vrachtvoertuigen. De bestellingen namen met 10 tot 20% in Europa af. Met de reorganisatie hoopt MAN miljarden te besparen. Het bedrijf wil de resultaten met zo'n 1,8 miljard euro tegen 2023 verbeteren. 

ACHT MILJOEN - 

De Japanse rederij MOL belooft een schadevergoeding van acht miljoen euro aan Mauritius uit te betalen om het gigantische olielek in de Indische Oceaan, veroorzaakt door de gestrande 'MV Wakashio', op te ruimen. MOL zal daarvoor projecten opstarten voor de bescherming van de mangrovegebieden en koraalriffen. Ook komt er een fonds voor het herstel van het lokale milieu. Mauritius vroeg oorspronkelijk ruim 28 miljoen euro schadevergoeding aan Japan. 

MIJNENJAGERS - 

De Zweedse groep Saab zal de geïntegreerde communicatiesystemen leveren voor de twaalf mijnenjagers die België en Nederland samen bestellen. Daarnaast zal Saab ook technische en logistieke ondersteuning bieden gedurende de hele levenscyclus. Van de twaalf nieuwe schepen is telkens de helft bestemd voor de Belgische en de Nederlandse marine. Ze worden onder meer uitgerust met drones die zowel onderwater, als aan de oppervlakte en in de lucht kunnen worden ingezet voor mijnenbestrijding. De eerste oplevering is gepland in 2024.

Julie Desmet