Telex over ladingdiefstal, een scheepsramp, Boeing 747, APL en meer

Hier kort nieuws onder meer over: bij het kapseizen van een Chinees vrachtschip vielen 4 doden, na 50 jaar komt er een einde aan het bestaan van het iconische vrachtvliegtuig 'Boeing 747' en Nederland spuit 1,5 miljoen m3 zand op in de Westerschelde.

LADINGDIEFSTAL -

Minister Pieter De Crem erkent dat er te weinig bezetting is bij de wegpolitie. Volgens De Tijd verklaart dat de stijging van het aantal ladingdiefstallen. Vorig jaar telde de federale politie 1.214 ladingdiefstallen. Het jaar daarvoor 1.111 gevallen. Volgens de minister wordt de wegpolitie vooral ingezet voor ‘zeer actuele problematieken’. Daarbij gaat het in de eerste plaats over de problemen met transmigranten.

VERMIST - 

Het Chinese vrachtschip ‘Hong Xiang 819’ is op dinsdag 28 juli gekapseisd nabij de Penghu eilandengroep aan de westkust van Taiwan. Daarbij vielen vier doden. Duikers van het maritieme reddingsteam konden één bemanningslid in veiligheid brengen. Vier zeelieden zijn nog steeds vermist. 

EXPLOSIE - 

Aan het hoofdkwartier van de Griekse scheepseigenaar Vita Management in Piraeus vond een explosie plaats. Het is dit jaar al de tweede aanval op de burelen. De schade beperkte zich tot een vernielde voorgevel. Niemand raakte gewond. De politie onderzoekt de zaak. 

WESTERSCHELDE - 

Nederland start in 2022 een proefproject op waarbij 1,5 miljoen m3 zand in de monding van de Westerschelde opgespoten wordt om te kijken hoe het zich onder water verplaatst. Dat meldt het nieuwsplatform de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Door de zeespiegelstijging nemen de hoogwaterstanden, stormvloedhoogtes en het verschil in hoog- en laagwater toe. Dat heeft gevolgen voor de veiligheid en voor de toegankelijkheid van de Westerschelde. Door langere tijd zandsuppletie in de gaten te houden, krijgen de autoriteiten inzicht in het effect van de klimaatverandering, aldus de PZC.

BOEING 747 - 

Het Amerikaanse luchtvaartbedrijf Boeing heeft bevestigd dat zijn Boeing 747-programma in 2022 afloopt, waarmee een einde komt aan de bouw van het populaire vrachtvliegtuig. Expresvervoerder UPS en de Russische luchtvrachtspeler Volga-Dnepr tekenden als laatste een charterovereenkomst in 2018. Het besluit volgde na de aankondiging van een verlies van 2,4 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2020. In 2019 vierde Boeing nog de 50e verjaardag van het iconische model. 

DP WORLD - 

Het logistieke park 'DP World Logistics Park', vlak naast diepzeehaven Londen Gateway, heeft de capaciteit om uit te groeien tot het grootste logistieke park van Europa. Dat meldt Park Development Director bij DP World London Gateway, Oliver Treneman. Het park biedt plaats voor burelen en magazijnen tot ruim 148.000 m2. P&O Ferrymasters, de transportdivisie van het Britse P&O Ferries, is de eerste huurder van de site 'LG 231'.

BALTIC DRY INDEX -

Na 7 dagen verlies is de Baltic Dry Index (BDI), de belangrijkste graadmeter voor bevrachtingstarieven voor drogebulkschepen, opnieuw opgeklommen naar 1.317 punten. Dat is een stijging van 4,2%. De gemiddelde charterprijzen voor capesize- en panamaxschepen bedragen respectievelijk 17.721 en 10.491 dollar per dag op de spotmarkt.

APL - 

De betrouwbaarheid van de wereldwijde dienstregeling van containerrederijen is in juni 2020 met 3,1% gestegen ten opzichte van mei dit jaar. Volgens het maandelijkse rapport van de Deense consultant Sea-Intelligence was APL, dochterrederij van CMA CGM, de meest betrouwbare containerreus. Sea-Intelligence geeft aan dat de stijging het gevolg is van het feit dat er minder schepen per service uitvaren, en dus gemakkelijker te beheren zijn. 

Julie Desmet