Telex over brand in haven Zeebrugge, Antwerp XL, Maersk, HMM en Amazon

Op de CSP Zeebrugge Terminal is een containerstapelaar in brand gevlogen, de organisatie van Antwerp XL lanceert een digitaal 'breakbulkfestival', Amazon Air bezit zijn eerste Boeing 767-300 en HMM rust vijf megaschepen uit met slimme technologie.

BRAND ZEEBRUGGE - 

In de haven van Zeebrugge vatte op dinsdag 8 september omstreeks 23.00 uur een straddle carrier vuur. De ruim twintig meter hoge machine was ingezet op de CSP Zeebrugge Terminal langs de Albert II-laan toen er brand uitbrak in het bovenste gedeelte. De brandweer wist met de ladderwagen het vuur te blussen. De stapelaar liep grote schade op. De oorzaak van de brand is nog niet gekend. Beelden van de brand, vastgelegd door Krant van West-Vlaanderen, kunt u hier bekijken. 

ANTWERP XL - 

De organisatie van breakbulkbeurs Antwerp XL lanceert een digitaal 'breakbulkfestival' op 21 en 22 september 2020. Via het nieuwe 'Connect 2.0'-platform kunnen industriespelers genieten van een reeks webinars, ronde tafelbijeenkomsten, livedebatten en andere netwerkmogelijkheden. Het festival zal ook NextGen-werkgroepen en innovatiepitches hosten van verschillende maritieme start-ups. Registreren kan hier. Het fysieke event Antwerp XL 2021 vindt plaats van 10 tot en met 12 maart 2021 in Antwerp Expo.

EUTRACO - 

Young FORWARD Belgium-ondervoorzitter Stijn Verbist is op 3 augustus 2020 benoemd tot hoofd key account management bij het West-Vlaamse transport- en logistiekbedrijf Eutraco in Antwerpen. Voordien werkte hij meer dan vijf jaar bij de Franse groep Bolloré Transport & Logistics waar hij zich opwerkte tot business development manager.

MAERSK ETIENNE - 

CEO van Euronav, Hugo De Stoop, heeft scherp gereageerd op een LinkedIn-post van Christian Ingerslev, CEO van Maersk Tankers, waarin hij zijn bezorgdheid uitdrukt over de humanitaire crisis aan boord van de 'Maersk Etienne'. "De situatie is belachelijk. Uw bemanning heeft niet alleen gehandeld zoals het hoort, maar ook op een zeer humanitaire manier. Jullie moeten allemaal als helden worden beschouwd voor het redden van levens. In plaats daarvan wordt u zwaar gestraft doordat u niet in staat wordt gesteld om uw reis voort te zetten. De autoriteiten tonen hun onbekwaamheid!!!", laat hij weten. 

JAN DE NUL - 

Baggeraar Jan De Nul zet eind september 2020 de cutterzuiger 'Fernão de Magalhães' in voor de uitdieping van de Elbe, die Hamburg met de Noordzee verbindt. Jan De Nul zette de krachtige baggermachine ook al in voor de uitdieping van het Panamakanaal. Door de uitdieping van de vaargeul tussen Wedel en Wittenbergen kunnen megaschepen met een diepgang tot 13,50 meter de haven van Hamburg bereiken, ongeacht het getij. Hierdoor krijgen de schepen bij het binnen- en uitvaren ook meer plaats om elkaar gemakkelijk te passeren.

ROYERSSLUIS - 

Op donderdag 10 september wordt de Royerssluis op de Antwerpse rechteroever van 7.00 uur tot 16.00 uur buiten dienst gesteld wegens werkzaamheden. Het scheepvaartverkeer wordt omgeleid via de Van Cauwelaertsluis. Het autoverkeer moet omrijden via de nabije Royersbrug. 

AMSTERDAM - 

Damen Shiprepair Amsterdam werkt aan de restauratie van de replica van het 18de-eeuwse spiegelretourschip ‘Amsterdam’ (zie foto). Dit type schip was het belangrijkste en grootste type goederenschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld. In de 17de en 18de eeuw zeilden deze Oost-Indiëvaarders naar Azië en vervoerden ze op de terugreis naar Nederland specerijen, porselein, thee, zijde en textiel. De originele 'Amsterdam' is in 1749 tijdens haar eerste reis vergaan in een storm. Van 1985 tot 1991 is een replica gebouwd. Het opgeknapte schip zal vanaf februari 2021 opnieuw bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam te bezichtigen zijn. 

GENERAL MOTORS - 

De Amerikaanse autogroep General Motors investerert 2 miljard dollar in Nikola, dat elektrische vrachtwagens ontwikkelt. Hiervoor krijgt GM een belang van 11% en een zitje in de raad van bestuur in ruil. Beide partners zijn overeengekomen om samen een elektrische pick-uptruck te ontwikkelen die zowel op batterijen als op waterstof kan rijden. De 'Badger' moet tegen eind 2022 in productie gaan. Nikola werpt zich op als een concurrent van Tesla, die in juni 2020 de start van de massaproductie van de elektrische Semi-trekker aankondigde

HMM - 

De Zuid-Koreaanse rederij HMM slaat de handen in elkaar met scheepsbouwer Samsung Heavy Industries (SHI) om slimme scheepstechnologie te ontwikkelen. De overeenkomst heeft vooral betrekking op onderzoek naar duurzaamheid en digitalisering. HMM zal gebruik maken van de cloudgebaseerde dienst van SHI, 'SVESSEL', die slimme scheepsoplossingen aanbiedt zoals tracking, data-analyse, collaboratief onderhoud en monitoring van de voortstuwingsprestatie. Vijf van de twaalf megaschepen (24.000 teu) in de vloot zullen de 'intelligente upgrade' krijgen. 

AMAZON AIR - 

Amazon Air bezit zijn eerste eigen Boeing 767-300. De luchtvaartmaatschappij liet bij het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) vijf toestellen registreren die worden omgebouwd tot vrachtvliegtuigen. De onlinegigant startte zijn eigen cargomaatschappij op in 2016 en sloot daarvoor leasecontracten af met onder meer Air Transport Services Group (ATSG), Atlas Air en Sun Country Airlines. Amazon Air bouwt nu onder druk van de hoge leasekosten zijn eigen vrachtvloot uit. Op 4 september 2020 heeft Amazon nog van FAA een licentie gekregen om met de dienst 'Prime Air' pakjes met autonome drones te verzenden. 

PROJECTOPROEP ANTWERPEN - 

De stad Antwerpen heeft een projectoproep gelanceerd voor een slimme distributie van goederen en pakjes in de (binnen)stad. De oproep is er gekomen in navolging van de sterke groei in de e-commercesector. Het inzetten van duurzame transportmodi, het minimaliseren van retourleveringen en het opzetten van vaste afhaalpunten zijn volgens de stad sterke voorbeelden om dit te kunnen realiseren. Een projectvoorstel indienen kan nog tot en met dinsdag 15 september 2020. Meer info vindt u hier.

Julie Desmet