Telex met twee scheepsrampen, Katoen Natie 'in Action' en affakkelen

Een schip met 43 bemanningsleden en 5.800 koeien aan boord is gekapseisd voor de kust van Japan, Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters bracht een bezoek aan North Sea Port en Katoen Natie exploiteert de nieuwe Poolse importhub van Action.

42 DODEN - 

Het vrachtschip 'Gulf Livestock 1' is op woensdag 2 september van de radar verdwenen voor de kust van Japan. 42 bemanningsleden en 5.800 runderen zijn vermist. De Japanse kustwacht heeft één Filipijns crewlid in de Oost-Chinese Zee kunnen redden. Die meldde dat de motor van het schip was uitgevallen toen het werd geraakt door een golf in de tyfoon Maysak. Het schip is daarop gekapseisd. Het stormachtige weer belemmert momenteel de reddingsactie. Het vrachtschip verliet op 14 augustus Nieuw-Zeeland en moest normaal nu vrijdag 4 september aankomen in de Chinese haven van Jingtang.

SCHEEPSBRAND -  

Een bemanningslid van de olietanker 'MV Diamond' is voor de kust van Sri Lanka om het leven gekomen bij een explosie aan boord. De overige 22 crewleden zijn gered. Het vuur, dat uitbrak in de machinekamer, is nog niet onder controle. Er dreigt nu 270.000 ton olie in zee terecht te komen. 

E313 - 

Wegens werkzaamheden op de E313 tussen het op- en afrittencomplex tussen Geel-West en Geel-Oost wordt de snelweg richting Hasselt afgesloten. De werken zijn gepland 4 tot en met 7 september en in het weekend van 18 tot en met 21 september, telkens vanaf vrijdag 20.00 uur tot maandag 5.00 uur. Het verkeer moet in Geel-West de snelweg verlaten en wordt omgeleid via de calamiteitenroute met letter 'F'. Actuele info vindt u hier

TOTAL - 

Door een technische storing bij Total Raffinaderij Antwerpen is er sinds 8.15 uur deze ochtend (donderdag) een verhoogde fakkelactiviteit. De eenheid wordt uit dienst genomen waardoor de intensiteit van het fakkelen geleidelijk zal verminderen. Total excuseert zich voor de geluids- en lichthinder die de fakkel in de wijde omgeving van de site langs de Scheldelaan veroorzaakt. Het bedrijf laat weten dat de storing tot zaterdag 5 september zal aanhouden.

NORTH SEA PORT - 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bracht op woensdag een werkbezoek aan North Sea Port. De minister bezocht per rondvaart vanuit Gent de bouwwerf van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Ook de investeringen in de multimodale ontsluiting en uitdagingen zoals COVID-19, brexit en de energietransitie stonden hoog op de agenda. "Ik zal de komende jaren al het mogelijke doen opdat onze Vlaamse havens hun toppositie kunnen behouden", zegt Vlaams minister Lydia Peeters. "We zetten onder meer in op een verdere verbetering van de nautische toegang, de omvorming van de R4 en de nieuwe Meulestedebrug."

BRUCARGO -

Op 2 september is de nieuwe Airbus A350-1000 van Virgin Atlantic Cargo, de 'Red Velvet' genaamd, voor het eerst op Brussels Airport geland (zie foto). Virgin startte in juni 2020 een nieuwe vrachtroute op vanuit New York JFK naar London Heathrow (LHR) met Brussels Airport (BRU) als tussenstop en zette daarvoor het 'kleinere' toestel Boeing 787 in. Virgin vliegt drie keer per week van en naar Brucargo. 

KATOEN NATIE - 

Katoen Natie exploiteert voortaan de nieuwe importhub voor de non-fooddiscountwinkelketen Action in het Poolse Wrocław. Katoen Natie exploiteert ook al de eerste importhub die Action heeft geopend in Marseille. De faciliteit in Polen is 22.000 m2 groot en ontvangt sinds 1 september containers uit het Verre Oosten via de haven van Gdansk en de nabijgelegen inlandterminal in Brzeg Dolny. De goederen worden vanuit de Poolse hub verder geleverd aan alle Actiondistributiecentra in Centraal- en Oost-Europa. 

TERECO - 

De Herentalse start-up TeRoCo breidt zijn activiteiten uit naar Frankrijk en opent een fysiek kantoor in Rijsel. Het bedrijf schakelt databots, of ‘virtuele assistenten’, in tegen administratieve rompslomp. Dit laat toe om processen te automatiseren, systemen te integreren of op maat gemaakte applicaties te ontwikkelen. TeReCo zal zich voornamelijk richten op de logistieke sector, marketing, de zorgsector en het verzekeringswezen. 

ON TIME LOGISTICS - 

On Time Logistics is verhuisd van Kortrijk naar een nieuw hoofdkantoor aan de Noordlaan in Kuurne.  “Door de aanhoudende groei hadden we dringend nood aan meer ruimte”, laat het Belgische koeriersbedrijf weten. Het nieuwe distributiecentrum met kantoren is 4.500 m² groot en beschikt over 10 laadkades. On Time Logistics behoudt zijn activiteiten op de twee sites in Antwerpen (Temse en Rotselaar). 

COKEVANGST - 

De douane in de haven van Rotterdam heeft 256 kg cocaïne onderschept. 210 kilo zat verstopt in een container geladen met flessen wijn. De overige drugs zaten verstopt in het motorgedeelte van een reefer geladen met garnalen. Beide containers waren aangevoerd uit Ecuador. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

BREXIT - 

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie van de brexitgesprekken, hekelt nogmaals het gebrek aan vooruitgang. "Het Verenigd Koninkrijk blijft ontgoochelen", zei hij op woensdag tijdens een webinar van de Ierse beleidsdenktank 'Institute of International and European Affairs' (IIEA). Om de brexit in goede banen te leiden moet er ten laatste tegen eind oktober 2020 een vrijhandelsakkoord zijn. "Alleen zo kunnen het Europees Parlement en de Raad voldoende tijd krijgen om hun zeg te doen", meldt Barnier. Op 31 december 2020 loopt de overgangsperiode af. Volgende week ontmoeten Barnier en de Britse onderhandelaar David Frost elkaar in Londen voor de achtste ronde. 

Julie Desmet