Telex over brand bunkerschip in Antwerpen, Beiroet, DEME en piraterij

Aan de Antwerpse Noordzeeterminal brak er vuur uit in de machinekamer van een bunkerschip, de brandstofleverancier Rolande betreedt de Belgische markt en spooroperator DB Cargo heeft voor het eerst een Vectron ingezet op het Belgische spoorwegnet.

BRAND - 

De Antwerpse brandweer rukte vannacht uit voor een brand in de machinekamer van het bunkerschip 'Vlake', dat op de Noordzee Terminal (Kaai 913) het containerschip 'Maersk Serangoon' bevoorraadde. De crew van het schip en de brandweer hadden de brand snel onder controle. Er zijn geen slachtoffers bekend. 

ZWIJNDRECHT - 

Projectontwikkelaar Wind aan de Stroom (W@S) bouwt twee grootschalige windturbines op de site van baggergroep DEME in Zwijndrecht. Al een aantal jaren draait er een kleine windturbine van 100 kilowatt, maar dat vermogen volstaat niet meer voor het energieverbruik. De oplevering van het gloednieuwe duo, met elk een vermogen van 3,5 megawatt, is gepland in maart 2021. W@S heeft 21 operationele turbines in het Antwerpse havengebied op de linkerscheldeoever (zie foto). De groep mikt op een totaal van 50 turbines tegen 2025

BEIROET -

In opdracht van de Europese Unie is op maandag 31 augustus een vliegtuig met 12 ton hulpgoederen aan boord in Beiroet geland. Het betreft onder meer een mobiel hospitaal en 2.000 mondmaskers, geschonken door de Universiteit Antwerpen. Sinds de explosie in de Libanese havenstad op 4 augustus heeft de EU 29 ton essentiële goederen en 64 miljoen euro aan noodfinanciering verstrekt. Ook het Antwerpse expeditiebedrijf Ocean Crown Logistics draagt zijn steentje bij. Volgens de Wereldbank zou de schade in Beiroet tot meer dan 8 miljard dollar oplopen. 

DB CARGO - 

Spooroperator DB Cargo heeft voor het eerst een Vectron-locomotief ingezet op het Belgische spoornet. De felrode goederentrein van fabrikant Siemens haalt een topsnelheid van 160 km per uur en kwam op 29 augustus vanuit het Duitse Aken in de haven van Antwerpen aan. Sinds 14 juni dit jaar is DB Cargo Belgium officieel erkend als een Belgische spoorwegonderneming. Vanaf december 2020 zal de Vectron ook vanuit de haven van Zeebrugge opereren. 

ROLANDE LNG - 

Brandstofleverancier Rolande betreedt de Belgische markt. Samen met G&V Energy Group opende de Nederlandse speler zijn eerste lng-tankstation voor zware vrachtwagens op de Antwerpse rechteroever aan Kaai 528. Het is de eerste in een reeks van vier in België en Nederland. In september 2019 opende ook Shell een lng-tankstation in de Antwerpse havenBegin 2020 kondigde gasverdeler Fluxys de bouw van een permanente lng-bunkerinstallatie aan voor de scheepvaart aan Kaai 526

KIVITS - 

De logistieke dienstverlener Kivits-Drunen, gespecialiseerd in transport en opslag van gekoelde voedingsproducten, heeft op 31 augustus Bell Logistics van de Zwitserse Bell Food Group overgenomen. Het Nederlandse Kivits werkt al jaren samen met Bell, dat in de Benelux instaat voor de verdeling van de Bell Food Group producten. Dat gaat vooral om vleeswaren. De nieuwe business gaat verder onder de naam Kivits Logistics, en is gevestigd in Zellik. 

'MV WAKASHIO' - 

De ramp met de gestrande ‘MV Wakashio’ nam opnieuw een tragische wending. Op maandagavond zijn een aantal medewerkers van de havenautoriteiten om het leven gekomen na een aanvaring tussen een sleepboot en een binnenschip dat olie vervoerde van de ‘MV Wakashio’ tijdens de opruimactie. Beide schepen kapseisden. Er vielen twee doden. Twee zeevarenden zijn vermist. Intussen zijn door de olieramp al meer dan 45 dolfijnen en walvissen aangespoeld op de kustlijn van Mauritius. 

PIRATERIJ - 

De 13-koppige crew van het gekaapte schip ‘Curacao Trader’ in de Golf van Guinee is vrijgelaten. Acht gewapende piraten hielden de zeven Russische en zes Oekraïense zeevarenden sinds 17 juli dit jaar gevangen aan boord van de producttanker. De bemanning verkeert in goede gezondheid. De aanval gebeurde zo'n 370 km van de Nigeriaanse kust, ver buiten het bereik van de kustwacht. 

BANKSY - 

Het felroze reddingsschip 'Louise Michel', gefinancierd door de Britse straatartiest Banksy, heeft dringend om hulp gevraagd nadat het een grote groep transmigranten oppikte voor de kust van Libië. Het schip is overladen met 219 mensen. Een van hen is aan boord overleden. Een patrouilleboot van de Italiaanse kustwacht rukte uit om de 'Louise Michel' te helpen. In een (schokkende) video kaart de mysterieuze Banksy de vluchtelingenproblematiek aan. 

Julie Desmet