Telex over 'MV Wakashio', "K" Line, Lufthansa, ZIM en haven van Tanger

De boeg van de gestrande ‘MV Wakashio’ is op maandag 24 augustus tot zinken gebracht, Lufthansa Cargo heeft een nieuw farmacentrum geopend op de luchthaven van München en rederij ZIM sloot het tweede kwartaal van 2020 af met 394% nettowinst.

"K" LINE - 

Het nieuwste roroschip van de Japanse rederij "K" Line, dat op lng zal varen, is op 31 juli 2020 veilig te water gelaten (zie foto). Dat gebeurde vanuit de Japanse scheepswerf Tadotsu Shipyard. De aandrijving gebeurt door dual-fuelmotoren met EGR (uitlaatgas recirculatie). De hulpmotoren zijn uitgerust met SCR (selectieve katalytische reductiesysteem) om de NOx-uitstoot (stikstofoxiden) drastisch te verlagen. De oplevering is gepland nog voor het einde van dit jaar.

'MV WAKASHIO' -

De boeg van de gestrande ‘MV Wakashio’ ligt op de bodem van de Indische Oceaan. Ondanks hevig protest van de lokale bevolking en milieuorganisatie Greenpeace heeft de regering van Mauritius de boeg op 25 km van de kust tot zinken gebracht. Momenteel wordt het achtersteven, dat vastzit op het koraalrif, ontmanteld. Japanse experts waarschuwen dat zowel de koraalriffen als mangroven op lange termijn schade zullen ondervinden van de olieramp. 

ZIM - 

Ondanks de volumedaling naar 641.000 teu omwille van COVID-19, sloot de Israëlische rederij ZIM het tweede kwartaal van 2020 af met een nettowinst van 25,3 miljoen dollar. Dat is het hoogst behaalde kwartaalresultaat in tien jaar tijd, en maar liefst 394% meer dan de behaalde winst in het tweede kwartaal van 2019. Lage bunkerprijzen, hoge vrachttarieven en digitale initiatieven droegen bij aan de winstgevendheid. De omzet daalde met 4,7% naar 834,3 miljoen dollar.

LUFTHANSA - 

Lufthansa Cargo, de vrachtdivisie van Lufthansa Airlines, heeft een nieuw farmacentrum geopend op de luchthaven van München. De opslagruimte voor temperatuurgevoelige medicijnen en bloed kan 96 palletten stockeren tot -53 °C. Het merendeel van de farmaceutische zendingen van Lufthansa Cargo verloopt via de belangrijkste hub in Frankfurt (Duitsland), die 86.000 m² groot is.

TANGER - 

Met 137 directe verbindingen in 2020 is 'Tanger Med' uitgegroeid tot de best verbonden haven van Afrika volgens UNCTAD (de VN-afdeling inzake handel en ontwikkeling). Die organisatie maakt elk kwartaal een rankng op van de havens. De Marokkaanse haven heeft een totale verwerkingscapaciteit van 9 miljoen teu-containers. Wereldwijd is Shanghai (China) volgens de metingen van de UNCTAD de grootste haven met 288 directe zeeverbindingen. De haven van Antwerpen siert de derde plaats met 268 verbindingen. 

OOSTENDE - 

De wereldwijde verdeler van boogschietmateriaal 'SSA Archery' bouwt een nieuw distributiecentrum op het bedrijventerrein Plassendale III in Zandvoorde. Het Belgische familiebedrijf is actief in meer dan 65 landen en heeft een vestiging in Blankenberge, maar die is nu te klein geworden. De nieuwe uitvalbasis in Oostende wordt 6.000 m² groot. 

Julie Desmet