Telex over uitgebrande truck, Beiroet, cocaïne, Maersk en Samskip

In de Antwerpse haven vatte een truck vuur, Libanon heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de douanechef van de haven van Beiroet, Samskip start een rechtstreekse spoordienst van Duisburg naar Amsterdam en de luchtvrachttarieven zijn gedaald.

ZANDVLIETSLUIS - 

Van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 augustus is de Zandvlietsluis op de Antwerpse rechteroever van 6.30 uur tot 17.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. 

BRAND - 

Op de Scheldelaan ter hoogte van de Combinantterminal in de Antwerpse haven is maandagavond de cabine van een vrachtwagen uitgebrand. Ook de lading melkpoeder vatte vuur. De brand ontstond waarschijnlijk doordat de bestuurder aan het barbecueën was, maar dat is nog niet door de Brandweer Zone Antwerpen bevestigd. De truckchauffeur is met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

PORT CLEANUP 2.0 -

Port of Antwerp start een onlinecampagne voor de ‘Port Cleanup Week’ tussen 14 en 19 september. Vanaf 24 augustus lanceert het havenbedrijf wekelijks een challenge voor een propere omgeving. Havenspelers worden aangespoord om zwerfvuil op te rapen tijdens een wandeling, maar ook om deel te nemen aan ludieke acties zoals knutselen met afval en een digitale cleanup. Mocht u mee de handen uit de mouwen willen steken: hier leest u er alles over.

BEIROET - 

Libanon heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de douanechef van de haven van Beiroet. Tot op vandaag zijn er zestien mensen gearresteerd in verband met de zware explosie die plaatsvond op dinsdag 4 augustus 2020. Ook de havendirecteur is opgepakt. De dodentol is opgelopen tot 180. 6.000 mensen raakten gewond. Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde aan dat Vlaanderen 200.000 euro vrijmaakt voor het getroffen land.

COCAÏNE - 

De Nederlandse douane heeft in de haven van Rotterdam 600 kg cocaïne onderschept. De straatwaarde wordt geschat op ruim 45 miljoen euro. Dat maakte het Openbaar Ministerie bekend. De drugs zaten verstopt in een container uit Brazilië die was geladen met de stof calciumsilicaat. De illegale goederen kwamen zaterdag 15 augustus vanuit London Gateway met een zeeschip in Rotterdam aan. Afgelopen weekend onderschepte de douane nog een partij van 2 ton coke, die was vervoerd via de Antwerpse haven. 

SPOOR - 

Multimodaal transportoperator Samskip en het Nederlandse Nunner Logistics starten vanaf 20 augustus 2020 een directe spoordienst tussen Samskips railterminal in Duisburg en de TMA-terminal in Amsterdam. Beide partners bieden twee afvaarten per week aan in beide richtingen. Vanaf september wordt de frequentie verhoogd naar drie wekelijkse roundtrips. De nieuwe railshuttle is geschikt voor het transport van 40ft/45ft-containers, reefers, flatracks en tankcontainers.

MOL - 

De Japanse rederij MOL vierde de kiellegging van haar tweede grootste lng-bunkerschip. MOL bestelde de reus met een capaciteit van 18.600 m3 bij Hudong Zhonghua Shipbuilding voor oplevering in de tweede helft van 2021. De nieuwbouw wordt gecharterd door Total, dat een akkoord heeft gesloten met CMA CGM voor de levering van 270.000 ton lng per jaar in Marseille-Fos. De tanker wordt het zusterschip van de ‘Gas Agility', die op 23 augustus in de haven van Rotterdam wordt verwacht. 

MAERSK - 

De Deense rederij Maersk heeft haar 'Pride container', versierd in alle regenboogkleuren, uitgestald voor het hoofdkantoor in Kopenhagen (zie foto). Maersk ontwierp de unieke container ter ere van de Gay Pride, als symbool voor diversiteit en sociale aanvaarding. De Pride Week in Kopenhagen zou normaal plaatsvinden van 17 tot 22 augustus 2020, maar is uitgesteld door COVID-19. 

HAPAG-LLOYD - 

Hapag-Lloyd schakelt het platform CargoMate in voor zijn aanlopen. De software van het Britse Intelligent Cargo Systems voorziet realtime-informatie over port calls en automatische notificaties over zaken als het aantal resterende bewegingen in de haven, de snelheid van de terminal of vertragingen. Met het partnerschap wil de Duitse rederij kosten besparen en de zichtbaarheid voor klanten vergroten. 

PALLETTRUCK -

Heftruckfabrikant Clark Europe lanceerde zijn nieuwste assortiment laagheffende pallettrucks met lithium-iontechnologie. De meelooppallettruck ‘WPio20’ en de ‘PPXsio20’ met opklapbaar bestuurdersplatform hebben elk een draagvermogen van 2 ton. Het duo volgt in het kielzog van het succesvolle model ‘WPio12’, de eerste Clarktruck met een lithium-ionbatterij. De trucks dienen voor het transport van pallets over korte afstanden in magazijnen, showrooms of voor het laden en lossen van vrachtwagens. 

LUCHTVRACHTPRIJS -

Volgens gegevens van WorldACD zijn de gemiddelde luchtvrachttarieven in de wereld met 9% gedaald: van 3,12 dollar per kilo in juni 2020 naar 2,83 dollar in juli. Europa wist zijn prijzen redelijk stabiel te houden met een daling van 2,5%. Het mondiale luchtvrachtvolume is dan weer op maandbasis met 8,2% gestegen. Ondanks de huidige klim, zag de internationale luchtvrachtsector een terugval van 18,5% ten opzichte van juli 2019 door COVID-19.

Julie Desmet