Telex: award Zuidnatie, eretekens Zeebrugge en scheepvaart in de mist

Terminaloperator Zuidnatie nam de award voor 'Best Managed Companies' in ontvangst, de Zeebrugse Werkgeverscentrale Cewez verstuurt de eretekens van de arbeid per post en Sander Breugelmans is benoemd tot regional head Northern Europe bij Prologis.

MIST - 

De dichte mist deze dinsdagochtend maakte het de logistieke sector niet gemakkelijk. Toch bleef de scheepvaart vlot verlopen. “Twee gastankers en twee tijgebonden schepen liggen nog te wachten op betere zichtbaarheid”, meldt communicatieverantwoordelijke voor Scheepvaartbegeleiding MDK, Eva Descamps. De rest van de schepen kon blijven varen. Ook op meerdere terminals werden de werkzaamheden stilgelegd om omstreeks 10.00 uur te hernemen.

ZUIDNATIE - 

De Antwerpse goederenbehandelaar Zuidnatie mocht maandag – 21 september – de award voor 'Best Managed Companies' in ontvangst nemen. Consultancybedrijf Deloitte erkende Zuidnatie voor zijn veerkrachtig ondernemerschap en duurzame groei. Zuidnatie introduceerde onder meer een elektrisch aangedreven havenkraan en een populair fietsplan voor de medewerkers. Managing director van Zuidnatie, Stephanie Feys, kreeg de trofee persoonlijk overhandigd (zie foto).

ERETEKENS -

De Zeebrugse Werkgeverscentrale Cewez verstuurt dit jaar de eretekens van de arbeid uitzonderlijk per post. Door de coronamaatregelen wordt voor het eerst afgezien van het jaarlijkse grote feest in het Concertgebouw in Brugge. Maandag 21 september is gestart met het versturen van de honderden arbeidseretekens. Die gaan van eretekens van de arbeid tweede klasse (25 jaar prestaties) en eerste klasse (30 jaar) tot gouden medaille der kroonorde (35 jaar) en gouden palm der kroonorde (45 jaar arbeid of 40 jaar bij pensioen).

WEC LINES -

De Nederlandse rederij WEC Lines start op 24 oktober 2020 een nieuwe rechtstreekse containerdienst tussen de havens van Moerdijk en Bilbao (Spanje). Via Moerdijk legt WEC Lines shortseaverbindingen naar de oostkust van Engeland en Noorwegen. Ook fungeert Moerdijk als strategische aanloophaven tussen Rotterdam en Antwerpen voor zowel shortsea als intermodale verbindingen naar het Nederlandse achterland, Duitsland en centraal Polen.

PROLOGIS - 

Sander Breugelmans is op 1 september 2020 benoemd tot regional head Northern Europe van logistiek vastgoedontwikkelaar Prologis. Breugelmans neemt de fakkel over van Bram Verhoeven, die het bedrijf na veertien jaar verlaat om een eigen zaak op te richten. Breugelmans is sinds november 2018 aan de slag als country manager Benelux en wordt nu ook verantwoordelijk voor alle activiteiten in Duitsland en Scandinavië. Hij is sinds 2006 bij Prologis in dienst.

BTB OVER PARKINGS - 

De Europese Commissie (EC) benadrukt in haar mobiliteitspakket het belang van veilige, voldoende en comfortabele parkings voor de beroepschauffeurs en houdt een pleidooi voor 100.000 extra parkeerplaatsen in Europa. Hiermee krijgen de Belgische Transportarbeidersbond (BTB) en de socialistische bond ABVV na dertien jaar 'strijd' gehoor van Europa om het tekort aan parkeerplaatsen op de Belgische snelwegparkings aan te pakken. Recent erkende Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters dat in Limburg alleen al, er een tekort is van 2.500 plaatsen. 

BOEING - 

Het Amerikaanse luchtvaartbedrijf Boeing installeert twee nieuwe productielijnen om vliegtuigen om te bouwen tot vrachtvliegtuigen. Het ombouwprogramma is een uitstekende manier om de levensduur van een vliegtuig te verdubbelen en exploitanten een economische manier te bieden om minder efficiënte vrachtschepen te vervangen. Er is een sterke vraag in dit marktsegment onder meer door de groei van e-commerce.

LOGISTICS & AUTOMATION -

De vakbeurs ‘Logistics & Automation’, gericht op intralogistieke oplossingen voor warehousingactiviteiten en technologieën voor fabrieksautomatisering, is afgelast omwille van COVID-19. Het event zou plaatsvinden op 28 en 29 oktober 2020 in de Nekkerhal in Mechelen, maar is nu verzet naar 19 en 20 oktober 2022. Ook de verpakkingsbeurs Empack is doorgeschoven naar oktober 2022. In oktober 2021 staat Transport & Logistics in Antwerpen op het programma. Het transport en logistieke netwerkplatform ‘Best of Wallonia’ vindt plaats op 18 mei 2021 in Namur Expo.

INEOS & ENGIE -

INEOS, producent van petrochemicaliën, fijnchemicaliën en olieproducten, is het grootste aankoopcontract in windenergie aangegaan voor de zware industrie in België. Partner ENGIE zal vanaf 1 januari 2021 de groene stroom leveren die wordt opgewekt door Norther, het grootste offshorewindmolenpark in de Belgische Noordzee. De overeenkomst geldt voor een termijn van tien jaar en zal onder meer worden aangewend voor het toekomstige Project ONE, twee nieuwe chemische installaties voor de productie van ethyleen en propyleen in het Antwerpse havengebied. 

SCHEEPSBESTELLINGEN -

Sinds de val van de Berlijnse muur (1989) is de verhouding tussen het aantal bestelde schepen en de bestaande vloot nog nooit zo laag geweest. Volgens data van het Britse Clarksons Research Services bedraagt de ratio slechts 7,4%. In 2020 zou er maar voor 23 miljoen dwt (deadweight tonnage) aan nieuwe tonnage zijn besteld. De capaciteit van alle containerschepen in aanbouw vertegenwoordigt slechts 9,4% van de totale vloot. Voor lng-tankers ligt het percentage iets hoger, op 22%.

TWEEDE SCHIP -

Tercofin, de groep achter DP World Liege Containter Terminals, heeft een tweede eigen binnenschip gekocht. De 110 meter lange ‘Samarkand’, die in opdracht van Contargo tussen Antwerpen en Valenciennes vaart, vervoegt de ‘Westford’ die eerder werd overgenomen van Van Moer Logistics. De ‘Samarkand’ blijft varen tussen Antwerpen en Valenciennes, maar wordt omgedoopt tot ‘Tercofin I’.

KIELDRECHTSLUIS - 

Vandaag – dinsdag 22 september - is de Kieldrechtsluis in de Antwerpse Waaslandhaven tot 16.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt naargelang de werkzaamheden omgeleid via de Ketenisbrug en Sint-Annabrug of via de Prosperbrug en Arenbergbrug.

WAASLANDHAVEN -

De gemeente Beveren organiseert onder haar ondernemers een bevraging over de impact van de coronacrisis. Ook bedrijven in de Waaslandhaven worden expliciet uitgenodigd om deel te nemen. Het onderzoek loopt in samenwerking met de faculteit Bedrijfswetenschappen & Economie van Universiteit Antwerpen. De eerste bevraging loopt tot 10 oktober 2020. Een tweede meting wordt in januari/februari 2021 gelanceerd. Op basis van de resultaten wil de gemeente bekijken hoe ze de ondernemers beter kan ondersteunen. Anoniem deelnemen kan hier.

ESPO -

De havens van Algeciras, Amsterdam, Lissabon en Puertos del Estado (Spanje) zitten in de laatste ronde voor het behalen van de ESPO Award (European Sea Ports Organisation) ‘Maatschappelijke Integratie van Havens’. De Europese havenvereniging ESPO bekroont de havenautoriteit die de meest succesvolle strategie heeft uitgewerkt om lokale en innovatieve start-ups aan te trekken en zo de relatie tussen stad en haven te verbeteren. ESPO maakt de winnaar op 10 november tijdens een virtuele ceremonie bekend. In 2019 ging de haven van Dover (Verenigd Koninkrijk) met de trofee naar huis.

Julie Desmet