Tanken in Antwerpse haven kan nu ook met Alfapass

Sinds deze maand is het mogelijk om de Alfapass te gebruiken om in de haven van Antwerpen te tanken. Dat kan voor het eerst bij Cuypers Vorkliften. De service is ontwikkeld door Sterkens Security

De Alfapass is een elektronische identiteitskaart waarop persoons- en bedrijfsgegevens worden opgeslagen, evenals visuele (foto) en biometrische (handscan) gegevens. De kaart vergemakkelijkt de toegangscontrole van personen tot terminals en havenfaciliteiten. Die controle is vereist in het kader van het internationale veiligheidssysteem ISPS.

De Alfapass is al geruime tijd algemeen aanvaard in de hele Antwerpse haven en meer dan 30.000 havenarbeiders, chauffeurs en leveranciers beschikken over de kaart voor het in- en uitchecken bij toegangscontrolepunten.

Door integratie in het systeem bij Cuypers Vorkliften is voortaan ook tanken mogelijk met de Alfapass, zonder nog een aparte tankkaart of enige andere badge.

Monitoring

Volgens Sterkens Security, de ontwikkelaar van het systeem, biedt de nieuwigheid ook mogelijkheden voor de inbouw van bijkomende veiligheidsmaatregelen. “De Alfapass is immers persoonsgebonden en kan niet door iedereen vrij gebruikt worden. Bovendien zijn alle geprogrammeerde registratie- en rapporteringfuncties die van toepassing zijn bij toegangscontrole nu ook inzetbaar voor de monitoring van het brandstofverbruik van de verschillende users”, klinkt het.

Philippe Van Dooren