Steelduxx uit de startblokken

De Antwerpse staalexpediteurs Aneka en Edmond Van Dyck & Sons hebben hun aangekondigde fusie afgerond. Vanaf vandaag opereren beide partijen onder de nieuwe naam Steelduxx.

De twee Antwerpse expeditiebedrijven Edmond Van Dyck & Sons en Aneka hebben samen meer dan 125 jaar ervaring in de staalindustrie. Het plan voor een fusie werd begin juli vorig jaar voorgesteld. Vandaag zijn die onderhandelingen rond en hebben ze hun krachten gebundeld. “In de expeditie is service het voornaamste dat je kan aanbieden”, zegt directielid Laurent Van Dyck. “1 + 1 is niet 2, maar 3. Door de fusie hebben we een veel grotere draagvlakte naar leveranciers toe en zullen we onze klanten nog meer van dienst kunnen zijn. De reacties zijn alvast heel positief."

Expansie

Steelduxx is vooral operationeel in de breakbulksector, de container- en rorobusiness. In 2019 verwerkte het bedrijf een staalvolume van ruim 1.200.000 mt en behaalde het een omzet van 43 miljoen euro inclusief car trading. Ondanks een daling van 13% in breakbulk in 2019, met staal als belangrijkste product, voelde Edmond Van Dyck & Sons hiervan de impact niet. “De fabrieken waar wij voor werken leveren niet zomaar gewone staal", zegt Van Dyck. "Onze projecten zijn ook al meer dan twee jaar geleden ondertekend. We hebben dan ook niet veel van deze crisis gevoeld. Vanuit Edmond Van Dyck & Sons hebben we vorig jaar ook geïnvesteerd in het overdekte magazijn, de Antwerp Railhouse, om de noden van de klanten nog beter te kunnen vervullen.”

Steelduxx mikt op verdere groei door ook buiten haar niche te kijken. “Staal is onze specialisatie en zal altijd onze baby zijn. Dat neemt niet weg dat we nieuwe markten willen ontdekken. Aneka heeft al een interessante knowhow opgebouwd in de voedingssector zoals het transport van chocolade en aardappelen. Sinds vorig jaar is Aneka ook gestart met de parallel trade van nieuwe wagens onder de noemer Anecars."

Samen sterk

De vijf huidige aandeelhouders Lou Appels, Conny Audenaert en broers Benoit, Laurent en Geoffrey Van Dyck blijven aan het roer van de nieuwe formatie. De neuzen staan dezelfde kant op. “Ik krijg regelmatig de vraag of het wel lukt om als drie broers samen te werken. We zijn complementair, en voor Aneka geldt dat ook. Aneka is zeer actief in crosstrading in het buitenland. Wij zijn meer actief op de lokale logistieke markt. Om oplossingen te kunnen bieden moeten we verder kijken dan onszelf en samen de toekomst ingaan."

Steelduxx behoudt haar hoofdkantoor in Antwerpen met een twintigtal medewerkers die ruim 350 klanten bedienen. Hun activiteiten reiken tot het Verre Oosten, Midden-Oosten, Zuidoost-Azië, Afrika, Brazilië en Europa. 

Julie Desmet