Stadsmissie: Antwerpse haven versterkt band met havenstad Shanghai

De havens van Shanghai en Antwerpen willen de trafiek tussen beide steden een extra boost te geven. Dit jaar bedroeg de trafiek tussen Antwerpen en Shanghai 3,8 miljoen ton, wat een stijging betekent van 15 procent in vergelijking met 2015.

De economische stadsmissie van Antwerpen naar Seoul werd besloten met een investeringsseminarie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Luc Arnouts, Chief Commercial Officer van het Havenbedrijf, lichtte het Koreaanse publiek tijdens een half uur durende presentatie de troeven van de Antwerpse haven toe. Daarna volgde een 'shippers diner' waarop de Antwerpse havengemeenschap de kans kreeg om te netwerken met de Koreaanse gasten die door de plaatselijke kamer van koophandel waren uitgenodigd.

Daarna maakte de delegatie de verplaatsing naar Shanghai. Daar werden meteen twee samenwerkingsovereenkomsten getekend. Een eerste akkoord tussen het Antwerpse Havenbedrijf en de European Shanghai Chamber of Commerce. Het tweede akkoord werd gesloten tussen APEC, het trainings- en opleidingsinstituut van de Antwerpse haven en de Chinese expediteursvereniging Jiangsu International.

Promotie

De European Shanghai Chamber of Commerce is een relatief nieuwe organisatie, die hoopvol uitkijkt naar de samenwerking met de Antwerpse haven, zei Etienne Charlier, boardmember van de Kamer vlak voor de ondertekening. De overeenkomst focust vooral op het delen van informatie, het voeren van wederzijdse promotie en het organiseren van gezamenlijke activiteiten en bezoeken.

In de tweede overeenkomst engageert APEC  zich om maritieme trainingen en opleidingen te geven aan de maritieme professionals die door Jiangsu worden geselecteerd. In mei 2017 wordt al een eerste groep van Jiangsu-professionals in Antwerpen verwacht. Tijdens die opleidingen wordt ook de nodige aandacht besteed aan het netwerken met plaatselijke expediteurs. De overeenkomst bewijst volgens APEC andermaal dat het in China een uitstekende reputatie geniet. Het is het enige Europese havengerelateerde trainingsinstituut dat erkend is door de State Administration of Foreign Experts Affairs in China.

Annik Dirkx/Bart Timperman