'Slim naar Antwerpen' steunt matchingtool Hakka in strijd tegen files

Hakka, bekend van de online marktplaats voor containerritten, gaat een stap verder: een 'matching'-applicatie moet het vinden van een geschikte rit eenvoudiger maken. 'Slim naar Antwerpen' steunt het project en wil 1.000 trucks per maand uit de file.

Lege ritten vermijden, daar is het Hakka altijd al om te doen geweest. Het bedrijf baat een online zoekplatform uit waarop, transporteurs ritten kunnen aanbieden en aavragen. "Het zoeken in die marktplaats is nog een manueel proces: de klant moet zelf op zoek gaan", zegt Yannick Spillemaeckers van Hakka. "Met de nieuwe toepassing geef je je criteria in en gaat het algoritme zelf op zoek naar een geschikte rit. Bedrijven kunnen hun eigen planningsystemen aan de applicatie koppelen en zelfs bepalen met welke bedrijven ze willen samenwerken. Het doel? Duizend vrachtwagens per maand uit de Antwerpse files halen en 7.500 ton CO² per jaar vermijden. De marktplaats zelf blijft wel bestaan. Het systeem is relatief goed ingeburgerd bij de transporteurs en nog niet iedereen is bereid om mee te gaan in de datasharing die nodig is om de matchingapp te 'voeden'." Al benadrukt Spillemaeckers wel dat enkel de info die nodig is om ritten en aanvragers aan elkaar te koppelen, wordt doorgegeven. Het is dus niet zo dat concullega's plots over elkaars schouder meekijken op elkaars planbord. 

Steun van de stad

Slim naar Antwerpen selecteerde dit project binnen een projectoproep. Na een uitgebreide ontwikkelings- en testfase is de toepassing nu klaar voor gebruik. Naast inhoudelijke en communicatieve ondersteuning biedt de stad Hakka ook een financiële vergoeding voor dit project. Hierdoor kan Matching tijdelijk gratis worden aangeboden aan de transporteurs. Zo wordt de drempel om lid te worden verlaagd. Hoe meer transportbedrijven lid worden, hoe groter het effect van het algoritme.  Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Als stad staan wij open voor innovatie en steunen wij slimme mobiliteitsoplossingen die resulteren in minder files en een schoner milieu.  Dit is daarvan een schoolvoorbeeld.”

Michiel Leen