Recycling Netwerk over zaak INEOS: "Wij viseren Antwerpen niet"

Het Havenbedrijf Antwerpen gaat de dialoog aan met Recycling Netwerk, dat inzage eist in het beslissingsproces dat INEOS voor Antwerpen deed kiezen. "Rotterdam, dat ook in de running was, krijgt binnenkort van ons dezelfde vraag", zegt Rob Buurman.

Recycling Netwerk eiste via de wet op de openbaarheid van bestuur (WOB) inzage in het beslissingsproces dat chemieproducent INEOS naar Antwerpen lokte. Die procedure legde het Havenbedrijf Antwerpen op dat het ten laatste op 9 mei moest reageren. "In uitvoering van de beslissing van de Beroepsinstantie Openbaarheid van bestuur heeft het Havenbedrijf contact genomen met de betrokken aanvrager (Recycling Netwerk) om verder in dialoog te gaan met betrekking tot de aanvraag en de gewenste documenten", laat woordvoerder Annelies Nauwelaerts weten. 

"Geen vertragingsgesprekken"

"We gaan inderdaad samenzitten", zegt directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk. "Ik sta zeker open voor een gesprek, maar voor mij is het klaar en duidelijk dat ik die gevraagde documenten gewoon moet krijgen. Ik wil geen vertragingsgesprekken voeren, integendeel: ik wil meteen kunnen starten met het inventariseren en evalueren van de documenten. Want je weet bij dit soort procedures nooit van tevoren wat je precies gaat vinden. Ik wil dan ook niet vooruitlopen op eventuele bevindingen." 

Buurman weet wel min of meer waar hij naar op zoek is. "Sinds 2016 wordt er gesproken over die INEOS-fabriek. Met het Havenbedrijf, maar ook met de Vlaamse Regering. Welke voorwaarden, welke financiële voordelen zijn er daar op tafel gelegd? Welke eisen had INEOS? Probeerde het bedrijf de havens tegen elkaar uit te spelen?" 

Volgende halte: Rotterdam 

Antwerpen is dus niet het enige doelwit van de actie. "Antwerpen moet zich echt niet geviseerd voelen", gaat Buurman verder. "Ook in Nederland starten we een WOB-procedure. Rotterdam was ook in de running voor het INEOS-project. We gaan de stad Rotterdam en de Nederlandse tegenhanger van Flanders Investment and Trade om uitleg vragen. Het Havenbedrijf Rotterdam valt gek genoeg niet onder de wet openbaarheid van bestuur. Wees er maar zeker van: als het Nederlandse onderzoek wat oplevert, gaat dat ook openbaar. Politici die jarenlang discreet kunnen onderhandelen over dit soort zaken, moeten zich nu niet in een slachtofferrol wentelen, enkel en alleen omdat we informatie vragen over hun beslissingsprocessen." 

Michiel Leen