Recycling Netwerk eist inzage in INEOS-plannen (UPDATE)

De Nederlandse ngo 'Recycling Netwerk' eist inzage in de plannen van Havenbedrijf Antwerpen en Flanders Investment and Trade rond de nieuwe INEOS-fabriek in Antwerpen. Via de wet openbaarheid van bestuur heeft de beweging een voet tussen de deur.

Kon de aankondiging van de historische INEOS-investering in Antwerpen – drie miljard euro, vierhonderd jobs – bij haven en politiek op gejuich rekenen, dan tekent zich aan de zijde van burger- en milieubewegingen steeds meer protest af. StRaten-generaal vroeg al om een CO2-toets voor de geplande plasticfabriek, en nu mengt ook het Nederlandse Recycling Netwerk zich in het debat. Die ngo eist inzage in de plannen van het Havenbedrijf en Flanders Investment and Trade. Met de wet openbaarheid van bestuur als breekijzer wil de organisatie nu achterhalen welke voorwaarden en beloften ervoor hebben gezorgd dat de fabriek naar Antwerpen kwam.

"Wij willen een inventaris van het beslissingsproces. Wat is er beloofd en afgesproken? Is er, bijvoorbeeld, gesproken over een mogelijke koolstoftaks? Deze investering kan de Vlaamse ambitie torpederen om tegen 2050 klimaatneutraal te worden en het is dus te belangrijk om er geen transparantie over te verschaffen", laat directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk weten aan De Standaard. Het initiatief van Recycling Netwerk staat los van de acties van StRaten-generaal, zegt Buurman, maar er is wel contact met de Antwerpse beweging. 

Halleluja

Buurman is niet opgezet met de hallelujastemming rond de nieuwe Antwerpse fabriek. "Drie miljard euro voor vierhonderd jobs, is dat echt zo fantastisch?" zegt hij aan Flows. "Ik heb niet het idee dat duurzaamheid een rol heeft gespeeld in het aantrekken van deze investeringen. Wij willen vooral weten wat er aan INEOS-CEO Jim Radcliffe is geboden opdat hij de fabriek in Antwerpen zou bouwen. Om inzicht te krijgen in de manier waarop de Vlaamse overheid en de haven zulke investeringen aantrekken, moeten we de relevante documenten kunnen inkijken." 

Dat de beweging nu gelijk krijgt van de Beroepsinstantie van de Vlaamse overheid voor openbaarheid van bestuur, is een ruggensteun, maar ook slechts het begin. Buurman verwacht meer dan duizend relevante documenten te ontvangen in de komende maanden. Als Nederland was gekomen, had ik ook geprotesteerd. Wij zetten ons in voor de recyclage van plastic, en zo'n INEOS-fabriek maakt nieuw plastic nog goedkoper, waardoor de concurrentie nog moeilijker wordt. Bovendien wordt er gewerkt op basis van schaliegas, wat nog extra belastend is voor het milieu."

Op losse schroeven

Buurman maakt zich sterk dat het protest wel eens roet in het eten zou kunnen gooien voor Ineos in Antwerpen. "Een definitieve beslissing is er nog niet. De milieu-effectenrapportage moet nog gebeuren. De beslissing om de fabriek al dan niet te bouwen, is een politieke beslissing."

 

(update 16.00 uur)

Reactie havenbedrijf

Het Havenbedrijf reageert als volgt op de openbaarheidsvraag van INEOS: "Wij hebben kennisgenomen van de beslissing van de beroepsinstantie van de Vlaamse Overheid voor Openbaarheid van Bestuur in verband met het INEOS-dossier, en analyseren dat momenteel. In uitvoering van de beslissing zullen wij tegen het verstrijken van de opgegeven termijn – 9 mei aanstaande – hierop terugkomen. Verdere commentaar kunnen we momenteel niet geven."

"Wij hebben wel degelijk een aantal documenten in verband met de nakende INEOS-investering gedeeld. Wij zijn echter van mening dat we een aantal documenten ook niet dienen te delen, onder meer in het kader van de sereniteit van de onderhandelingen, die nog niet finaal zijn, onze onderhandelingspositie en in het kader van onze economische/commerciële belangen. Bovendien is een deel van de opgevraagde informatie, documentatie (nog) niet beschikbaar en kan die ook niet gedeeld worden."

Flows heeft ook getracht INEOS, Flanders Investment en Trade te bereiken. Vooralsnog zonder resultaat. 

Michiel Leen